Estimarea evoluției prețurilor pe litoralul Bulgariei. Impactul adoptării monedei euro în țara vecină

Estimarea evoluției prețurilor pe litoralul Bulgariei. Impactul adoptării monedei euro în țara vecină
Hoteluri de la Nisipurile de Aur din Bulgaria, Foto: DreamsTime

Hotelierii din Bulgaria prezic o creștere moderată a tarifelor pentru vacanța de vară, estimată între 10% și 15% față de anul anterior, din cauza inflației și a costurilor ridicate. Industria turismului rămâne optimistă, considerând că tranziția la euro programată pentru 2026 nu va provoca creșteri bruște de prețuri pentru turiști, conform unei analize a postului de televiziune Nova TV.

Deși leva rămâne moneda oficială a Bulgariei în această vară, sectorul turistic a început deja pregătirile pentru trecerea la euro. Multe tranzacții cu partenerii internaționali se realizează în euro, iar turiștii bulgari sunt familiarizați cu moneda unică din călătoriile lor în Europa. „Utilizarea euro de către bulgarii care călătoresc în Europa va minimiza impactul negativ asupra vizitatorilor”, a declarat Pavlin Kosev, președintele Asociației Restaurantelor și Hotelurilor din Varna.

În stațiunea Nisipurile de Aur, hotelierii anticipează o conversie lină a prețurilor în euro, utilizând o rată fixă de schimb. „Tarifele nu se vor modifica, ci vor fi exprimate în euro, ceea ce va face mai ușoară experiența pentru turiști și va reduce riscurile de fraudă valutară”, a subliniat Stanislav Stoianov, vicepreședintele Uniunii Hotelierilor din Nisipurile de Aur.

Pentru sezonul din 2025, se estimează ca prețurile să pornească de la 70 leva pe noapte la hoteluri de două sau trei stele și să ajungă până la 1.000 leva pe noapte pentru pachetele de lux all-inclusive la unitățile de cinci stele. În medie, costul unei camere duble pe coastele Mării Negre va varia între 150 și 300 leva, în funcție de locație și categoria hotelului.

În plus, agențiile de turism nu anticipă majorări semnificative de prețuri după adoptarea euro. „Contractele cu partenerii sunt încheiate anticipat și prețurile sunt deja stabilite în euro. Creșterile vor fi reglate de condițiile pieței”, a declarat Evelina Puleva, tour-operator.

Pentru vara aceasta, o noutate importantă va fi extinderea programului salvamarilor până pe 15 septembrie, aceștia având un program de lucru între orele 9:00 și 18:30.

Turiștii care doresc vacanțe mai accesibile sunt sfătuiți să evite perioada aglomerată din iulie și august, preferând lunile iunie, septembrie sau chiar octombrie, când tarifele pot fi cu până la 50% mai mici.

Recomandari
Show Cookie Preferences