Țările care își propun să atragă cercetătorii concediați de administrația Trump. Care este amploarea „exodului creierelor” din SUA

Țările care își propun să atragă cercetătorii concediați de administrația Trump. Care este amploarea „exodului creierelor” din SUA
Cercetatori, Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia Images

Administrația Trump a tăiat miliarde de dolari din bugetele destinate cercetării științifice, ceea ce a dus la pierderea locurilor de muncă și susținerilor financiare pentru mii de oameni de știință din SUA, iar universitățile și guvernele globale consideră aceasta o oportunitate, conform Associated Press.

Programul „Canada Leads”, creat în luna aprilie, are scopul de a încuraja tinerii inovatori biomedici să vină în Canada.

Universitatea Aix-Marseille din Franța a inițiat programul „Safe Place for Science” în martie, angajându-se să găzduiască cercetătorii din SUA care se simt amenințați în activitatea lor.

În aprilie, Australia a lansat programul „Global Talent Attraction Program”, oferind salarii competitive și pachete de relocare. Anna-Maria Arabia, lidera Academiei Australiene de Științe, a declarat că țara vede o oportunitate unică de a atrage minți strălucite din SUA.

Un sistem afectat de reducerile bugetare

După al Doilea Război Mondial, Statele Unite au investit semnificativ în cercetarea științifică în universități și agenții guvernamentale, contribuind la transformarea SUA în lider mondial în domeniul științei, ceea ce a dus la invenții precum telefoanele mobile și internetul, potrivit lui Holden Thorp, editor-șef al revistei Science.

Totuși, acest sistem a fost grav afectat. Începând cu mandatul președintelui Trump, administrația sa a subliniat ce consideră risipă în cheltuielile pentru știință, implementând reduceri drastice la Fundația Națională pentru Știință, Institutele Naționale de Sănătate, NASA și alte agenții, inclusiv finanțarea pentru universități private.

Propunerea de buget a Casei Albe pentru anul următor preconizează o reducere cu aproape 40% a bugetului NIH și de 55% a celui al Fundației Naționale pentru Știință. Kush Desai, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a menționat că administrația revizuiește cheltuielile pentru a reflecta prioritățile naționalé.

Mai multe universități au anunțat deja suspendarea angajărilor, concedieri și limitarea admiterii studenților la programe postuniversitare. Recent, administrația Trump a revocat dreptul Universității Harvard de a accepta studenți internaționali, deși un judecător a suspendat această decizie.

Instituțiile din străinătate observă cu îngrijorare colaborările afectate de acești factori, dar recunosc și ocaziile de atragere a talentelor. Brad Wouters de la University Health Network din Canada a menționat faptul că există o generație de talente afectate de situația din SUA.

Oferte în Europa

Universitățile la nivel global caută constant să reangajeze personal de la alte instituții, iar în prezent, mulți dintre aceștia se concentrează pe cercetători, oferindu-le oportunități pentru libertate academică.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat recent că Uniunea Europeană are în plan să protejeze libertatea cercetării prin lege și a lansat campania „Alegeți Europa pentru știință”, inițiativă începută anterior, dar care își propune să profite de circumstanțele actuale.

Eric Berton de la Universitatea Aix-Marseille a transmis că cercetătorii din SUA nu caută doar finanțare, ci mai ales libertatea de a-și desfășura activitatea.

Dimensiunea exodului rămâne incertă

Nu se știe deocamdată câți oameni de știință vor decide să părăsească SUA, procesul de evaluare a cererilor și al finanțării putând dura luni de zile.

De asemenea, avansul în finanțarea cercetării și dezvoltării rămâne semnificativ, iar chiar și reducerile mari pot lăsa în picioare unele programe esențiale. În 2023, SUA a acoperit 29% din cercetarea și dezvoltarea la nivel mondial, conform Asociației Americane pentru Progresul Științei.

În ciuda acestui fapt, unele instituții din afară au raportat un interes crescut din partea cercetătorilor americani, de exemplu, aproape 139 din 300 de cereri depuse pentru programul „Safe Place for Science” provin din SUA.

Numărul cererilor din SUA pentru Institutul de Genetică, Biologie Moleculară și Celulară din Franța s-a dublat comparativ cu anul precedent, iar la Societatea Max Planck, numărul aplicațiilor din partea cercetătorilor din SUA s-a triplat.

Recrutorii colaborează cu diverse instituții și spun că observă această tendință, dar se confruntă cu obstacole practice în relocare, cum ar fi barierele lingvistice și diferențele în sistemele de pensii.

Cercetătorul Brandon Coventry, ales pentru diverse posturi în Canada și Franța, nu a contemplatează inițial o carieră științifică în afara SUA, dar tăierile de fonduri l-au determinat să se răzgândească.

„Nu am dorit niciodată să plec din Statele Unite, dar acum este o opțiune serioasă pentru mine”, a declarat Coventry, care își desfășoară activitatea în domeniul implanturilor neuronale.

„SUA au fost întotdeauna un exemplu”

Schimbarea carierei științifice și relocarea nu sunt simple, iar cercetătoarea Marianna Zhang, care a fost afectată de anularea bursei, a simțit că SUA nu mai sunt interesate de subiecte precum ale ei.

Programele de atragere variază în ambiție, unele vizând atragerea unui număr redus de cercetători, altele având scopuri mai ample. Totuși, nu este clar dacă fondurile și posturile recente pot compensa pierderile din SUA.

Colaborările internaționale și împărtășirile de date sunt esențiale în comunitatea științifică, iar reducerile de fonduri din SUA au generat îngrijorare, conform lui Patrick Cramer de la Societatea Max Planck.

Unul dintre scopurile acestor inițiative este „de a preveni pierderile de talente pentru comunitatea științifică globală”, a explicat el.

Cercetătorii din întreaga lume vor suferi dacă se vor întrerupe colaborațiile și bazele de date. „SUA au fost întotdeauna un exemplu, atât în știință, cât și în educație”, a subliniat Patrick Schultz de la Institutul de Genetică, Biologie Moleculară și Celulară din Franța, făcând referire la politicile și reducerile actuale ca fiind îngrijorătoare pentru întreaga comunitate științifică.

Recomandari
Show Cookie Preferences