Tinerii americani aleg biserici ortodoxe rusești pentru un ideal de „masculinitate extremă”

Un videoclip de pe YouTube surprinde un preot care susține o viziune a masculinității virile. Printre trăsăturile pe care le consideră prea feminine se numără blugii strâmți, încrucișarea picioarelor, utilizarea fierului de călcat și modelarea sprâncenelor.
Există și alte videoclipuri cu părintele Moses McPherson, un tată a cinci copii, care îl surprind ridicând haltere pe ritmuri de heavy metal.
Cu rădăcini protestante și o experiență anterioară ca montator de acoperișuri, părintele Moise este acum preot asociat cu Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Rusiei (ROCOR) din Georgetown, Texas, care face parte din biserica mamă din Moscova.
ROCOR, o rețea globală având sediul central în New York, a devenit recent tot mai vizibilă în anumite zone din SUA, în mare parte datorită convertirii unor indivizi din alte credințe.
În ultimele șase luni, părintele Moise a pregătit 75 de noi adepți pentru botez la biserica sa a Maicii Domnului, situată la nord de Austin.
„Când soția mea și cu mine ne-am convertit acum două decenii, obișnuiam să afirmăm că Ortodoxia este cel mai bine păstrat secret, deoarece oamenii nu știau de ea”, își amintește el.
„În ultima perioadă, comunitatea noastră s-a triplat în dimensiune.”
Teodor, un fost sceptic religios, înregistrează progrese cu părintele Moise la sala de sport
La liturghia de duminică a bisericii părintele Moise, am fost uimit de numărul de bărbați tineri care asistau la ceremonie, așa cum această religie junghie tradiții de secole atrage tineri care caută un sens în viața modernă din America.
Tehnicianul în software Theodore îmi povestește despre viața sa confortabilă, dar despre o goliciune interioară simțită, ca o lacună în suflet. El simte că societatea este „extrem de aspră” cu bărbații, care sunt criticați pentru dorința de a fi susținători ai familiei.
„Ni se spune că relațiile sunt foarte toxice în societatea actuală”, subliniază Theodore. „Dar nu ar trebui să fie așa.”
Majoritatea convertiților pe care îi întâlnesc își aleg educația acasă pentru copiii lor, credința lor fiind că femeile ar trebui să acorde prioritate familiei, nu carierei.
Părintele John Whiteford, un protopop ROCOR din Spring, la nord de Houston, afirmă că educația acasă le oferă copiilor o educație religioasă și îi protejează de subiecte controversate, precum transgenderismul.
Comparativ cu mulțimile de credincioși din mega-bisericile evanghelice din America, ortodocșii reprezintă o minoritate, cu aproximativ unu la sută din populație. Aceasta include ortodoxia praticată în țări precum Rusia, Ucraina, Europa de Est și Grecia, precum și ortodocșii orientali din Orientul Mijlociu și Africa.
ROCOR, fondată de către preoți și clerici care au fugit de Revoluția Rusă din 1917, este considerată una dintre cele mai conservatoare jurisdicții ortodoxe din SUA. Cu toate acestea, această comunitate mică de credincioși este activă și influentă, iar activitățile ei reflectă evolutii politice mai ample, mai ales în perioada recentă.
Deși estimarea exactă a conversionistilor rămâne complicată, datele de la Pew Center evidențiază o discrepanță de gen în rândul creștinilor ortodocși, unde 64% sunt bărbați, față de 46% în 2007.
O cercetare mai mică, realizată pe 773 de convertiți, susține această tendință, iar mulți dintre noii veniți afirmă că pandemia i-a determinat să caute o nouă credință. Studiul este realizat de Biserica Ortodoxă din America (OCA), care a fost înființată de călugări ruși în Alaska în secolul al XVIII-lea, având în prezent peste 700 de parohii și misiuni în SUA, Canada și Mexic.
Profesorul Scott Kenworthy, specialist în istoria creștinismului ortodox răsăritean, menționează că parohia OCA pe care o îngrijește în Cincinnati este plină de credincioși.
Frequentând această biserică timp de 24 de ani, el observă că numărul enoriașilor era constant până la pandemia Covid, dar de atunci acest număr a crescut continuu.
„Acest fenomen nu se limitează doar la parohia mea sau la câteva locații din Texas”, afirmă profesorul Kenworthy, „este clar că este o tendință extinsă.”
Spațiul digital joacă un rol esențial în atragerea noilor convertiți. Părintele Moses beneficiază de un număr mare de urmăritori online, fotografia sa pe Instagram primind până la 6.000 de reacții.
Există, de asemenea, numeroase podcasturi și videoclipuri create de cler ortodox, care atrag mulți susținători, în special bărbați.
Părintele Moise le spune membrilor comunității că există două moduri de a-L sluji pe Dumnezeu: prin viața călugărească sau prin căsătorie. Cei care aleg căsătoria sunt încurajați să evite contracepția și să aibă cât mai mulți copii.
„Caută-mi un sfânt din istorie care a binecuvântat vreodată contracepția,” afirmă părintele Moses. El subliniază că ortodoxia nu este despre masculinitate, ci despre normalitate, adăugând că în Occident multe biserici s-au „feminizat”.
„Nu vreau să particip la slujbe care să se simtă precum un concert,” concluzionează părintele Moses. „Dacă observi discursul despre «muzica de închinare», totul este restrâns la emoție.”