Franța: Justiția refuză cererea fondatorului Telegram, Pavel Durov, de a călători la Oslo

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a primit un refuz din partea justiției franceze în ceea ce privește cererea sa de a călători la Oslo, unde urma să participe la o conferință. Acesta este anchetat pentru complicitate la activități criminale, a anunțat sâmbătă Parchetul din Paris, conform agenției AFP. De asemenea, Rusia a susținut recent că Durov ar fi fost arestat.
Human Rights Foundation (HRF), care organizează Oslo Freedom Forum, a declarat sâmbătă că ‘justiția franceză a respins cererea lui Durov de a călători în Norvegia pentru a vorbi marți la Oslo Freedom Forum’.
Durov fusese invitat să discute la această întâlnire anuală despre teme precum libertatea de exprimare, supravegherea și drepturile digitale.
Fondatorul și președintele HRF, Thor Halvorssen, a comentat că este ‘regretabil’ faptul că justiția franceză îl împiedică pe Durov să participe, subliniind că vocea sa ar fi de mare folos.
Halvorssen a adăugat că ‘tehnologiile precum Telegram joacă un rol esențial pentru cei care se opun tiraniei’, menționând că acest refuz reprezintă un regres în lupta pentru libertate.
Comunicatul a menționat că Durov va putea, totuși, să participe la eveniment prin videoconferință din Franța.
Avocații lui Durov nu au oferit comentarii la solicitările AFP.
În luna mai, justiția din Franța i-a respins lui Durov o altă cerere de călătorie, de această dată în Statele Unite, pentru a se întâlni cu investitorii. Totuși, acesta a putut călători în Dubai între mijlocul lunii martie și începutul lunii aprilie.
Pe 17 mai, Durov, în vârstă de 40 de ani și cetățean francez din 2021, a postat pe platforma X despre un ‘guvern din Europa de Vest’ care ar dori să ‘reducă la tăcere vocile conservatoare’ în România, cu ocazia alegerilor prezidențiale de duminică, adăugând un emoticon de baghetă ca indiciu.
Ministerul francez de Externe a respins pe rețeaua socială X ‘acuzațiile total nefondate’.
Pavel Durov a continuat, afirmând pe rețelele sociale că, în primăvară, la Hotel de Crillon din Paris, șeful serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner, i-ar fi solicitat să blocheze vocile conservatoare în România înainte de alegeri.
Durov a declarat că a refuzat această cerere, subliniind că nu a blocat protestatarii în Rusia, Belarus sau Iran, și că nu va începe să facă acest lucru în Europa.
Direcția Generală de Securitate Externă (DGSE) a respins cu tărie acuzațiile lui Durov, menționând că au fost nevoiți de mai multe ori în ultimii ani să contacteze direct compania sa pentru a-i reaminti responsabilitățile în privința prevenirii amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile.