Mii de victime ale violenței domestice resping montarea brățărilor electronice pe agresori - Statistici pentru primele patru luni ale anului

Mii de victime ale violenței domestice resping montarea brățărilor electronice pe agresori - Statistici pentru primele patru luni ale anului
Bratara electronica pentru agresori, Foto: Dreamstime.com

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), peste 40.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate la nivel național între ianuarie și aprilie 2025. Statistici oficiale centralizate de Poliție arată că, deși mii de agresori au fost interziși să se apropie de victimele lor, un număr semnificativ de victime a refuzat montarea brățărilor electronice destinate să alerteze Poliția în cazul în care agresorii se apropie.

Conform datelor publicate recent de IGPR, în primele patru luni ale acestui an, polițiștii au intervenit în 40.030 de cazuri de violență domestică, dintre care 19.984 s-au petrecut în mediul urban și 20.046 în mediul rural. De asemenea, Poliția a emis 3.788 de ordine de protecție provizorii, dintre care 1.464 au fost transformate în ordine pe termen lung de către instanțele de judecată.

La nivel național, în primele patru luni ale anului 2025, numărul infracțiunilor legate de violența domestică a scăzut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, de la 18.410 la 15.457. Statisticile arată o scădere consistentă a cazurilor de loviri sau alte violențe, amenințări și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii, fiind majoritatea infracțiunilor înregistrate la Poliție.

În același interval, instanțele au emis 4.160 de ordine de protecție, 1.464 dintre acestea provenind din ordinele provizorii.

Există o procentaj semnificativ de agresori care au încălcat interdicțiile de a se apropia de victimele lor. Din datele oficiale, între ianuarie și aprilie 2025, au fost raportate 1.690 de cazuri de nerespectare a ordinelor de protecție.

În primele patru luni ale anului 2025, Poliția a aplicat măsura de obligare a agresorilor de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în 726 de situații.

Statisticile arată că numărul victimelor care au refuzat montarea brățărilor electronice este aproape de patru ori mai mare decât cel al celor care au acceptat această măsură de protecție, care alertă Poliția în timp real în caz de apropiere a agresorului.

Datele oficiale arată că 2.632 de victime au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

Recomandari
Show Cookie Preferences