O națiune vastă fără ieșire la mare își proposează un plan ambițios pentru ca turismul să genereze 10% din PIB

O națiune vastă fără ieșire la mare își proposează un plan ambițios pentru ca turismul să genereze 10% din PIB
Turiști făcând fotografii la poalele Munților Altai din Mongolia, FOTO: Saltat007 / Dreamstime.com

Mongolia ar putea să contribuie cu 10% la Produsul Intern Brut prin turism, cu condiția să atragă 2 milioane de vizitatori anual până în 2030, conform declarațiilor făcute pentru CNBC de către ministrul turismului din această mare țară din centrul Asiei.

„Obiectivul nostru major și ambițios preconizează atragerea a aproximativ 2 milioane de turiști până în 2030, ceea ce ar putea aduce o contribuție de aproximativ 4 miliarde de dolari la PIB-ul nostru”, a afirmat Nomin Chinbat, ministra culturii, sportului, turismului și tineretului din Mongolia, care se întinde pe 1.564.000 de kilometri pătrați.

Aceasta a menționat că veniturile din turism reprezintă acum între 3% și 4% din PIB-ul Mongoliei.

Chinbat a subliniat că Mongolia a primit un număr record de 808.000 de turiști străini în 2024, cu un interes continuu în creștere, în special în rândul celor atrași de natură, aventură, cultură și „turism spiritual”.

„Numărul de vizitatori a crescut rapid. An de an, avem o creștere de aproximativ 9%. Ne dorim să accelerăm această creștere până la 16%”, a declarat ea.

Zboruri directe între Statele Unite și Mongolia

Primul zbor United Airlines către Mongolia a aterizat pe 1 mai, un eveniment pe care Chinbat l-a descris ca fiind „un moment de referință” pentru sectorul turismului din țară.

„Am elaborat recent o strategie pentru turismul mongol, în colaborare cu Boston Consulting Group, iar unul dintre elementele esențiale pentru îmbunătățirea sectorului nostru turistic este conectivitatea internațională, mai ales cu America de Nord”, a adăugat ministra culturii, sportului, turismului și tineretului.

Ea a indicat că Mongolia speră ca, prin zborurile de trei ori pe săptămână, care aterizează mai întâi în Tokyo înainte de a ajunge la capitala Ulaanbaatar, numărul vizitatorilor din SUA să se dubleze „cel puțin”, având în vedere că anul trecut au venit peste 22.000 de oameni din această țară.

„SUA reprezintă o piață importantă pentru noi, iar prezența unei companii aeriene – chiar și cu escala la Narita – va face călătoria spre Mongolia mult mai convenabilă pentru turiști”, a explicat ea.

În prezent, majoritatea vizitatorilor internaționali care sosesc în Mongolia vin din țările vecine, cum ar fi China și Rusia, dar și din Coreea de Sud.

Investiții în infrastructură pentru sprijinirea turismului

Mongolia are nevoie de 4 miliarde de dolari pentru a construi drumuri, hoteluri, tabere și alte facilități necesare susținerii sectorului turistic în dezvoltare, potrivit spuselor lui Chinbat.

În prezent, Mongolia dispune de aproape 30 de aeroporturi, însă doar două dintre ele, care deservesc capitala Ulaanbaatar, oferă zboruri internaționale.

„Guvernul oferă împrumuturi pe termen lung, cu dobânzi reduse, pentru colaborarea entităților publice și private, astfel încât să accelerăm dezvoltarea infrastructurii”, a explicat oficialul mongolez.

Pe măsură ce interesul pentru vizitarea Mongoliei crește, Chinbat a menționat că cea mai mare provocare este asigurarea unei dezvoltări durabile.

„Trebuie să ne protejăm resursele naturale. De asemenea, este esențial ca localnicii să beneficieze de pe urma turiștilor care vizitează Mongolia”, a adăugat ea.

FOTO articol: Saltat007 | Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences