Mesajul directorului Google privind Inteligența Artificială: Învățați pentru a nu rămâne în urmă / Previziunile pentru următorii 5 ani

Mesajul directorului Google privind Inteligența Artificială: Învățați pentru a nu rămâne în urmă / Previziunile pentru următorii 5 ani
Demis Hassabis, CEO al Google DeepMind Technologies Foto: Camille Cohen / AFP / Profimedia

Inteligența Artificială transformă industria tehnologică din diverse perspective, iar CEO-ul Google DeepMind, Demis Hassabis, îi îndeamnă pe tinerii de astăzi să devină „experți în AI”, altfel riscă să rămână în urmă.

Mesajul lui Hassabis pentru tineri este foarte clar: învățați acum sau veți pierde oportunitățile. Liderul Google DeepMind, care conduce laboratorul de cercetare avansată responsabil pentru toate inovațiile AI ale companiei-mamă, inclusiv chatbotul Gemini, este implicat în eforturile Google pentru realizarea inteligenței generale artificiale (AGI), un tip de AI capabil de raționare comparabilă cu cea umană. În cadrul unei conferințe recente, Hassabis a afirmat că DeepMind va reuși să dezvolte AGI în mai puțin de zece ani, având astfel o viziune clară asupra direcției viitoare a inteligenței artificiale.

Inteligența Artificială va defini Generația Alpha

Într-un episod al podcastului „Hard Fork”, Hassabis a subliniat importanța integreării în domeniul inteligenței artificiale, pe care o consideră esențială pentru tineri. El a afirmat că, similar modului în care internetul a influențat generațiile anterioare, AI generativă va fi simbolul Generației Alpha. „Peste 5 sau 10 ani, corect împărtășind efectele naturale ale transformărilor tehnologice, vom asista la dispariția unor locuri de muncă, dar vor apărea și profesii noi, mai valoroase și interesante”, a declarat Hassabis.

El a încurajat tinerii să se familiarizeze cât mai devreme cu conceptele și instrumentele AI. „Indiferent de evoluția acestor instrumente, cunoașterea modului în care funcționează și ce puteți face cu ele este esențială”. Hassabis a propus tinerilor să dezvolte o mentalitate adecvată pentru viitor, devenind „experți” în tehnologie. „Imersați-vă acum în acest domeniu. Cheia constă în a învăța cum să învățați”, a adăugat el.

Totuși, abilitățile tehnice nu sunt suficiente. Hassabis a subliniat importanța acumulării unor baze solide în STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), în special în programare, accentuând, de asemenea, necesitatea dezvoltării abilităților „meta” precum creativitatea, adaptabilitatea și reziliența.

„Aceste abilități vor ajuta generația viitoare să se dezvolte. Deși competențele fundamentale STEM sunt esențiale, la fel de important este să dezvoltăm mentalitatea necesară pentru a naviga într-un mediu în continuă schimbare”, consideră Hassabis.

Sfaturi pentru studenți

După lansarea ChatGPT de către OpenAI în 2022, peisajul inteligenței artificiale a evoluat rapid, generând atât entuziasm, cât și îngrijorări legate de impactul AI asupra locurilor de muncă. Conform lui Hassabis, pregătirea tinerilor pentru a înțelege, utiliza și inova în domeniul AI este una dintre cele mai mari provocări contemporane. AI este prezentul, iar tinerii din Generația Alpha care se adaptează rapid vor beneficia de un avantaj competitiv într-o lume din ce în ce mai influențată de tehnologia avansată.

Hassabis a oferit sfaturi și studenților, îndemnându-i să nu se limiteze doar la cunoștințele tehnice, ci să investească timp pentru a se cunoaște mai bine și pentru a integra metode eficiente de învățare. „Este esențial să folosiți anii de studii pentru a vă înțelege și a învăța cum să învățați”, a precizat Hassabis.

Având în vedere faptul că anumite activități sunt deja realizate mai rapid și eficient de către mașini, studenții ar trebui să prioritizeze flexibilitatea și abilitatea de adaptare – trăsături mai greu de replicat de tehnologie și, prin urmare, mai durabile în fața inovațiilor.

Pe măsură ce inteligența artificială accelerează schimbările, studenții trebuie să fie curioși și proactivi, explorând domenii dincolo de educația formală. „Învățați conceptele fundamentale prin educația formală, dar profitați de timpul liber pentru a experimenta, astfel încât să fiți pregătiți la finalizarea studiilor”, a concluzionat Demis Hassabis.

Recomandari
Show Cookie Preferences