Traian Băsescu ar putea să nu fie prezent la jurământul lui Nicușor Dan. „De ce m-aș duce?”

Traian Băsescu ar putea să nu fie prezent la jurământul lui Nicușor Dan. „De ce m-aș duce?”
Traian Basescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, într-o intervenție la Digi24, că nu a decis încă dacă va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte Nicușor Dan, menționând că Parlamentul nu-l recunoaște ca fost șef al statului.

Traian Băsescu a precizat că ar putea lipsi de la evenimentul prin care Nicușor Dan își va începe oficial mandatul. El a explicat că ezitările sale sunt legate de faptul că Parlamentul i-a restricționat drepturile de fost președinte, în conformitate cu legislația care exclude de la aceste drepturi orice colaborator cu Securitatea.

„Am primit invitația de la un Parlament care mi-a restricționat toate drepturile. De ce m-aș prezenta? Poate doar din respect pentru Nicușor Dan…”, a afirmat Băsescu.

Acesta a subliniat că neacordarea drepturilor de care beneficiază ceilalți foști șefi de stat constituie o negare a statutului său de fost președinte. „Dacă mă chemi la evenimente, mă chemi, dar nu mă recunoști ca fost președinte pentru un moment din urmă cu 45 de ani”, a mai spus Băsescu.

El a indicat că invitația primită pentru ceremonia de luni din Parlament este semnată de cei doi președinți ai Camerei și Senatului, nu de Nicolae Dan.

Referitor la observația că actualul Parlament nu este responsabil pentru retragerea drepturilor sale, Traian Băsescu a răspuns: „Parlamentul e precum Guvernul României, nu contează cine îl conduce.” Totuși, în cazul în care se va decide să participe la ceremonie, Băsescu a declarat: „Voi încerca să păstrez decența evenimentului.”

Drepturile pierdute de Traian Băsescu

Conform Legii 406/2001, persoanele care au ocupat funcția de șef al statului român beneficiază, pe durata vieții, de mai multe drepturi și avantaje.

a) utilizarea gratuită a unei locuințe de protocol cu destinația de reședință, care include un cabinet de lucru, cu un consilier și un secretar aflati la dispoziție; b) o indemnizație lunară echivalentă cu 75% din indemnizația Președintelui României în funcție (aproximativ 25.000 de lei); c) protecție și siguranță, precum și utilizarea gratuită a unui vehicul, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază, conform legislației în vigoare.

Conform modificărilor aduse în 2021 legii, o decizie definitivă de colaborare cu fosta Securitate implică pierderea acestor drepturi pe viață. Având în vedere că Băsescu a primit o astfel de sentință pe 23 martie 2022 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, acesta nu mai beneficiază de drepturile enumerate anterior.

Nicușor Dan va depune jurământul pentru preluarea mandatului de președinte luni, la ora 12:00, în Palatul Parlamentului, în cadrul unei ședințe comune a Camerei Deputaților și Senatului.

Alături de parlamentari, la ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului vor fi prezenți și alți oficiali ai statului, conform Legii 215/2016, care reglementează ceremoniile oficiale, printre care: 

  • prim-ministrul (Cătălin Predoiu);
  • foștii șefi de stat, în ordinea cronologică a primului mandat;
  • președintele CCR (Marian Enache);
  • președinta ICCJ (Corina Corbu);
  • europarlamentarii români;
  • miniștrii;
  • consilieri prezidențiali;
  • președintele Academiei Române (Ioan Aurel Pop);
  • șeful Statului Major General (Gheorghiță Vlad); 
Recomandari
Show Cookie Preferences