Caz cutremurător în Gaza: 9 din cei 10 copii ai unui medic pediatru au fost ucisi în urma unui atac israelian

În ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătății din Gaza a comunicat că peste 80 de cadavre ale persoanelor ucise în atacurile Israelului au fost transportate la spitale. Aceast bilanț nu include decesele din spitalele din nordul regiunii, care sunt grav afectate și, în prezent, inaccesibile, conform raportului agenției AP.
În rândul victimelor din ultima zi a ofensivei militare israeliene se numără nouă dintre copiii unui medic, a declarat atât Ministerul Sănătății, cât și colegii acestuia.
Dr. Alaa Najjar, pediatru la Spitalul Nasser, a fost de serviciu în acel moment și s-a întors acasă pentru a găsi locuința sa cuprinsă de flăcări, a afirmat Ahmad al-Farra, șeful secției de pediatrie a spitalului pentru Associated Press.
Soțul lui Najjar a fost grav rănit, iar singurul lor copil supraviețuitor, un băiat de 11 ani, se află în stare critică din cauza atacului din orașul Khan Younis, din sudul țării, conform spuselor lui Farra.
Copiii dispăruți aveau vârste cuprinse între șapte luni și 12 ani. Khalil Al-Dokran, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, a informat agenția AP că doi dintre copii au rămas blocați sub dărâmături.
Armata israeliană a emis un comunicat prin care a detaliat că a atacat suspecți care operau dintr-o clădire aflată în apropierea forțelor sale, considerând zona Khan Younis o 'zonă de război periculoasă'. De asemenea, armata a afirmat că a evacuat civilii din zonă și că 'informațiile legate de vătămarea civililor neimplicați sunt în curs de verificare'.
Sâmbătă dimineață, forțele aeriene israeliene au anunțat că au atacat peste 100 de ținte în Gaza în cadrul ultimei zile.
Numărul victimelor din Gaza depășește 53.000
Ministerul Sănătății a raportat că noile decese au crescut numărul total al victimelor războiului la 53.901, de la atacul din 7 octombrie 2023, când Hamas a declanșat 19 luni de lupte.
Ministerul a precizat că 3.747 de persoane au fost ucise în Gaza de la reînceperea conflictului la 18 martie, Israelul acționând pentru a presiona Hamas să accepte noi condiții de încetare a focului.
Israelul a instaurat o blocadă asupra Fâșiei Gaza, afectând astfel peste 2 milioane de locuitori începând de la începutul lunii martie. Cu toate acestea, săptămâna aceasta au intrat un număr limitat de camioane cu ajutoare, în condițiile în care anterior, aproximativ 600 de camioane eram operate zilnic în timpul unei încetări a focului.
Experții în securitate alimentară au emis avertismente privind foametea, iar imaginile cu palestinieni care se înghesuie pentru a primi ajutoare la cantinele sociale din ce în ce mai rare au determinat țările aliate ale Israelului să ceară guvernului premierului Benjamin Netanyahu să permită reluarea ajutoarelor umanitare.
Executivul Netanyahu a căutat să dezvolte un nou sistem de livrare și distribuție a ajutoarelor umanitare prin intermediul unui grup recent înființat în parteneriat cu SUA, însă ONU și partenerii săi au respins propunerea, acuzând că acest sistem permite Israelului să folosească alimentele ca armă și că încalcă principiile umanității.
Este posibil ca Israelul să adopte o nouă abordare, permițând grupurile de ajutor să gestioneze asistența non-alimentară, conform unei scrisori obținute de agenția AP. Israelul susține că Hamas își deturnează ajutoarele, dar ONU și organizațiile umanității resping această afirmație.
Presiuni asupra Gaza, denunțate la nivel local
Spitalele din Gaza raportează noi atacuri și diverse presiuni din partea Israelului.
Ministerul Sănătății a declarat că 11 membri ai personalului de securitate sunt blocați la Spitalul European din sudul Gazei, din cauza focurilor intense și atacurilor aeriene care au început cel puțin marți. Dr. Saleh Hams, directorul departamentului de asistență medicală, a menționat că pacienții au fost evacuați după un atac israelian din 13 mai. El a subliniat că personalul de securitate a rămas acolo pentru a proteja spitalul de jafuri, având în vedere că acesta este singurul spital din Gaza care oferă servicii de neurochirurgie, îngrijire cardiacă și tratamente pentru cancer.
Israelul a declarat că va continua ofensivele asupra Gaza până când Hamas va elibera toți ostaticii israelieni rămași și va depune armele. Se estimează că mai puțin de jumătate dintre ostatici mai sunt în viață după atacul din 7 octombrie, atac în urma căruia militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit 251 de persoane.
Hamas a afirmat că va elibera ostaticii rămași doar în schimbul eliberării mai multor prizonieri palestinieni, a unui armistițiu durabil și a retragerii Israelului din teritoriu. Netanyahu a respins aceste condiții, promițând să mențină controlul asupra Gazei și să faciliteze ceea ce el numește emigrarea voluntară a unei părți semnificative a populației palestiniene.