Există suspiciuni că ordinul pentru furtul tezaurului dacic din muzeul Drents provine din România, conform unei investigații a postului RTL din Olanda

Există suspiciuni că ordinul pentru furtul tezaurului dacic din muzeul Drents provine din România, conform unei investigații a postului RTL din Olanda
Exponate din cadrul expozitiei Aurul si argintul antic al Romaniei, stânga, Inquam Photos / Bogdan Dănescu și coiful de aur de la Coțofenești. Colaj: Ion Mateș / Hotnews

Se suspectează că ordinul pentru furtul coifului de la Cotofenesti din muzeul olandez Drents ar fi avut legături cu lumea interlopă din România, conform unei investigații realizată de RTL Nieuws. O sursă din poliție sugerează că un client ar fi dorit să folosească acest coif de aur și brățările furate ca material de negociere pentru a proteja un infractor român de o posibilă pedeapsă cu închisoarea.

O bandă de motocicliști interzisă, denumită Hardliners, este implicată în furtul tezaurului românesc expus în muzeul Drents din Assen, Olanda.

Conform surselor citate de RTL Nieuws, membri ai acestei bande au recrutat indivizi care au participat la spargere.

Sursele apropiate anchetei confirmă că furtul de artă a fost orchestrat de lumea interlopă din România.

Astfel, piesele de artă valoroase, printre care coiful de aur al lui Cotofenesti, au fost sustrase pentru a fi folosite ca și monedă de schimb în vederea scăpării unui infractor român de pedeapsa cu închisoarea.

Acest detaliu sugerează că coiful, vechi de 2.500 de ani, ar putea fi încă intact.

„Există dovezi tot mai clare că coiful nu a fost topit”, a declarat o sursă implicată în ancheta poliției. Există șanse să se află încă în Țările de Jos.

„Probabil că este ascuns undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, a mai adăugat acesta.

Detalii despre organizația furtului

Utilizând o bombă artizanală, hoții au forțat, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, o ușă a Muzeului Drents, unde era expus tezaurul dacic.

Într-un interval de patru minute, infractorii au spart două vitrine, reușind să fure coiful de la Cotofenesti și trei brățări de aur, având o valoare totală de asigurare de 5,8 milioane de euro.

Un detaliu semnificativ: în timpul jafului, hoții au scăpat o dată coiful, conform informațiilor obținute de RTL Nieuws.

Poliția a demarat imediat operațiunile pentru a recupera patrimoniul românesc. Ancheta s-a focalizat pe zona Heerhugowaard din Olanda de Nord și împrejurimile acesteia.

Forțele de ordine au efectuat percheziții la locuințe și depozite, reținând șapte suspecți, inclusiv pe Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).

În cazul lui Jan B., poliția a organizat o acțiune sub acoperire înainte de arestarea sa. Agenții s-au prezentat ca fiind reprezentanți ai unor cumpărători internaționali ai coifului românesc.

Aceștia au oferit suma de 400.000 de euro, ofertă pe care Jan B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea a eșuat, B. a fost totuși reținut.

Acești suspecți ar fi fost recrutați prin intermediul bandei de motocicliști Hardliners, afirmă surse bine informate.

Poliția investighează și alte posibilități, dar se concentrează pe o pistă legată de un client român

„A fost promisă o recompensă de 15.000 de euro pentru fiecare participant”, afirmă o sursă din mediul infracțional. Unul dintre suspecți ar fi fost în căutarea statutului de membru în banda Hardliners.

Surse independente au menționat pentru RTL Nieuws că ordinul pentru furtul de artă ar proveni din România.

Se spune că tezaurul dacic ar fi fost furat la comanda unui mult mai influent infractor, care ar încerca să evite o pedeapsă cu închisoarea.

Acesta ar fi dorit să returneze coiful și brățările în schimbul unei reduceri sau anulării sentinței sale.

RTL Nieuws nu a obținut informații despre identitatea infractorului implicat.

Deși poliția analizează și alte piste, „se îndreaptă tot mai mult spre ipoteza unui client român”, a adăugat o sursă apropiată investigației.

Recomandari
Show Cookie Preferences