Fondatorul Telegram transformă alegerile din România într-o bătălie: reacțiile serviciilor secrete franceze

Pavel Durov, fondatorul rețelei Telegram, se află sub incidența unei supravegheri judiciare stricte în Franța după arestarea sa din anul trecut. Recent, Durov a adoptat un ton critic la adresa autorităților franceze, acuzându-le că se amestecă în alegerile din România. Aceste acuzații au fost rapid preluate de Rusia și de liderul AUR, George Simion, care contestă rezultatul alegerilor.
Durov a făcut valuri în dialogul public despre alegerile din România, având două mesaje care au generat o reacție rapidă în capitala franceză.
Pe platformele sociale, Durov a acuzat guvernul Franței și, în mod special, pe șeful DGSE, Nicolas Lerner, de presiuni pentru ‘a reduce la tăcere’ vocile conservatoare pe platforma sa în România înainte de scrutin, având în vedere că a refuzat această solicitare.
Ministerul de Externe francez a respins în mod categoric acuzațiile, iar DGSE a publicat o declarație rară în care neagă că ar fi solicitat restricționarea conturilor în legătură cu procesul electoral.
Un oficial guvernamental a sugerat că nemulțumirea din partea lui Durov ar putea fi legată de procedurile legale care se desfășoară împotriva sa în Franța.
Acuzat că a permis activități ilegale pe platforma sa, Durov nu poate călători din Franța fără aprobarea justiției.
Recent, i s-a interzis să călătorească în Statele Unite pentru a discuta despre strângerea de fonduri pentru compania sa, potrivit parchetului din Paris.
Acuzațiile lui Durov au fost imediat preluate de Moscova și de George Simion, care a folosit acest argument pentru a contesta alegerile.
Durov s-a declarat dispus să vină în România pentru a depune mărturie.
Pavel Durov în Franța
Cunoscut ca un francofil, Durov a obținut cetățenia franceză în 2021 la cererea lui Emmanuel Macron.
De la arestarea sa la aeroportul Le Bourget, el a păstrat un profil discret.
În ultimele luni, a folosit ocaziile din Franța pentru a se întâlni cu membri ai comunității cripto, în timp ce partenera sa a fost prezentă la Festivalul de Film de la Cannes.
Compania lui Durov a început să răspundă solicitărilor autorităților după arestarea sa, ceea ce a dus la progrese în combaterea conținutului terorist și a pornografiei infantile.
În martie, Telegram a trimis un reprezentant la o întâlnire pe tema criptării, deși participarea sa a fost considerată neconcludentă.
Reacțiile la acuzațiile lui Durov
După aceste evenimente, Durov a amenințat că va retrage Telegram de pe piața franceză dacă guvernul va crea o portiță de acces pentru a ajunge la conținutul ilegal.
Pe rețele sociale, el a afirmat că ‘Telegram preferă să părăsească o piață decât să submineze criptarea și să încalce drepturile fundamentale ale omului’.
Reacția serviciilor franceze a fost una de surpriză în fața acuzațiilor lui Durov, iar un oficial a recunoscut că nu se așteptau la o astfel de provocare.
Deși guvernul a respins acuzațiile imediat, DGSE a declarat că a fost nevoită, în mai multe rânduri, să comunice cu Durov pentru a-i reaminti responsabilitățile sale.
DGSE a respins oficial acuzațiile, dar nu a negat întâlnirea cu Durov.
Autoritățile franceze se află într-o poziție dificilă în fața influenței acestor personalități, recunoscând că nu au același grad de influență.
Acuzațiile lui Durov, preluate de Rusia
Reacțiile la acuzațiile lui Durov au fost rapide la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmând că alegerile din România sunt ‘ciudate’.
Dmitri Peskov a adăugat că intervenția statelor europene în afacerile interne ale altor țări nu e ceva nou.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a denunțat acuzațiile lui Durov, accentuând că acestea reprezintă o încălcare a libertății de exprimare și o intervenție în afacerile interne.