FOTO „Am transformat imaginea Căii Lactee pentru totdeauna”: Astronomii au publicat cea mai detaliată hartă infraroșie a galaxiei noastre
Cercetătorii de la Observatorul European Austral au lansat cea mai complexă hartă în infraroșu a galaxiei noastre, Calea Lactee, care include peste 1,5 miliarde de obiecte cosmice, conform informațiilor de pe site-ul Live Science, preluate de Agerpres.
Această hartă prezintă milioane de obiecete cosmice necunoscute, ce sunt de așteptat să contribuie la numeroase descoperiri astronomice în viitor.
Harta a fost creată în urma a 13 ani de observații astronomice, desfășurate pe parcursul a 420 de nopți, și include o varietate semnificativă de stele, pitice brune, planete izolate și stele cu hipervelocitate, care au fost aruncate în spațiu după interacțiunea cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei.
Această hartă a fost realizată din 200.000 de imagini captate cu ajutorul telescopului VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) din cadrul complexului astronomic ESO din Chile. Concluziile cercetătorilor au fost publicate joi, 26 septembrie, în revista Astronomy & Astrophysics.
„Am realizat atât de multe descoperiri încât am transformat imaginea Căii Lactee pentru totdeauna”, a afirmat Dante Minniti, coordonatorul proiectului și astrofizician la Universidad Andrés Bello din Chile.
Harta a fost creată în urma a sute de nopți de observații astronomice
Pentru a compune această hartă, astronomii au folosit VISTA InfraRed CAMera (VIRCAM), o cameră de spectru infraroșu ce a reușit să treacă prin praful și gazul galactic pentru a identifica radiațiile emise de surse anterior inobservate.
Aceasta tehnologie avansată a permis telescopului să detecteze luminozitatea în infraroșu a „stelelor eşuate” – obiecte situate la limita dintre planetele gazoase gigantice și stelele de dimensiuni mici, cunoscute ca pitice brune, împreună cu planete rătăcitoare, care nu au sisteme solare, observate în decursul a sute de nopți între 2010 și 2023.
Observațiile repetate din fiecare zonă a cerului au condus la descoperirea traiectoriilor acestor obiecte cosmice și la monitorizarea variațiilor de luminozitate ale acestora.
Baza de date generată este vastă: acoperă o zonă a cerului echivalentă cu lățimea a 8.600 de luni pline și conține aproximativ 10 ori mai multe obiecte cosmice decât harta Căii Lactee prezentată de aceeași echipă în 2012.
După finalizarea acestei hărți, cercetătorii așteaptă modernizarea echipamentelor VISTA și telescopului VLT (Very Large Telescope) din cadrul ESO, pentru a analiza spectrele de lumină generate de aceste obiecte cosmice în scopul determinării compoziției lor chimice.