FOTO | București, un oraș afectat de viziunea limitată a unui lider. Viziunea lui Ceaușescu și universul distopic creat de acesta, în imagini documentare

Generații întregi de bucureșteni, dar și de alți români, au doar o imagine vagă a transformărilor radicale prin care a trecut orașul în ultimele decenii.
Acest lucru este, în mare parte, firesc; mulți s-au născut și au crescut într-un București deja schimbat, iar amintirile perioadei anterioare nu au fost păstrate sistematic, nici nu au fost povestite constant.
În cadrul volumului „Din Epoca de Aur”, care va fi lansat în această lună, arhitectul și fotograful Andrei Pandele reunește o lume aproape de necrezut, dar care a existat în trecutul recent. Albumul cuprinde peste 100 de fotografii-document ce fac parte din miile de imagini „subversive” capturate de el.
Acestor imagini li se adaugă experiențele personale trăite în acea eră. De exemplu, Andrei Pandele povestește cum Nicolae Ceaușescu se confrunta cu conceptul de afantazie, fiind incapabil să își imagineze orice lucru abstract.
„Nu putea să își închipuie o idee; de aceea, solicita ca pentru fiecare proiect să i se prezinte o machetă la dimensiune reală. La Teatrul Național, există mai multe fotografii în care fiecare secțiune apare diferit. Ceaușescu nu era capabil să perceapă noțiuni abstracte”.
Privit din perspectiva actuală, Bucureștiul surprins de Andrei Pandele în anii '70 și '80 pare să provină dintr-o altă lume, cu o atmosferă post-apocaliptică, evocând o distopie totalitară. Aceste imagini sunt o mărturie vie și brutală a distrugerilor, asemănătoare efectelor unui conflict, cu biserici și mănăstiri distruse complet, patrule de milițieni cu câini în parcuri și, nu în ultimul rând, chipurile oamenilor care au fost martorii acestor evenimente distrugătoare.
Aflați mai multe dintr-un interviu cu arhitectul Andrei Pandele, autorul volumelor de fotografie „Decembrie ’89 în 89 de imagini”, „Bucureștiul Mutilat”, „Martorul Surpriză – Fotografii necenzurate din comunism”, „Fotografii Interzise și Imagini Personale” și „Casa Poporului. Un sfârșit în Marmură”.