Hidroelectrica: Activitatea la Porțile de Fier din mai 2014 a fost conformă cu normele și reglementările în vigoare

Conform unui comunicat de presă emis de Hidroelectrica, exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație de la Porțile de Fier este reglementată prin lege și include prevederi pentru perioadele de debite mari, fiind realizată în mai 2014 în conformitate cu reglementările aplicabile.
Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II este bazată pe Convenția de exploatare din 1998, ratificată de Parlamentul României prin Legea 14/1999, și reglementată de Regulamentul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică (SCDE), care include stipulări pentru perioada de ape mari, conform reprezentanților companiei.
„Pentru intervalul 18 – 26 mai 2014, în care debitele Dunării au depășit 11.500 mc/s, conform documentației româno-sârbe, exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a desfășurat în totală conformitate cu prevederile Convenției și Regulamentului SCDE, cu nivelul amonte de barajul Porțile de Fier I stabilit la 63.00 MdMA.
- Este important de subliniat că această regulă de exploatare a fost încorporată în documentele româno-sârbe pentru a asigura respectarea permanentă a principiului conform căruia, la debite mari pe Dunăre (peste 11.500 mc/s) și mici (sub 2.350 mc/s), nivelurile amonte de gura Nerei și aval de Porțile de Fier II trebuie să fie menținute aproape de cele în regim natural, fără influența celor două Sisteme, operând ca și cum acestea nu ar exista. În aceste condiții, debitul orar care se defluează în aval este echivalent cu cel afluent în lacul Porțile de Fier I,” au explicat oficialii Hidroelectrica.
Hidroelectrica: Modalitățile de exploatare a Porților de Fier constituie reglementări legale între România și Serbia
Datele din exploatarea comună cu partea sârbească indică faptul că debitul maxim afluent în Porțile de Fier I în acea perioadă a fost de 12.600 mc/s, valoare înregistrată frecvent în cadrul exploatărilor comune.
Regulile de exploatare a SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II sunt dictate de reglementări legale ce vizează relațiile dintre cele două țări, conform comunicatului.
Într-un podcast moderat de Robert Turcescu, Victor Ponta a afirmat că în 2014 a obținut cetățenia sârbească în urma unei acțiuni prin care a „ajutat cu o chestiune remarcabilă”. El a declarat că a emis un „ordin către structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, pentru a preveni o eventuală inundație a Belgradului.
Răspunzând la întrebarea despre motivul pentru care a fost necesară acea dispoziție, Ponta a explicat: „Pentru că partea românească era afectată de inundații. Și într-adevăr s-a întâmplat acest lucru.”