În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal disponibile ca NFT pentru toți iubitorii de artă!
Opere de artă semnate de maeștri celebri, care au marcat istoria, devin acum mai accesibile! Muzeul Național Brukenthal, în colaborare cu Casa de licitații A 10 by Artmark, oferă ocazia unică de a licita pentru un exemplar exclusiv, în format digital NFT (Token Non-Fungibil), al unei lucrări din patrimoniul național și internațional al muzeului din Sibiu, contribuind astfel la susținerea proiectelor acestui muzeu deosebit. Toți pasionații de artă din România sunt invitați să participe la licitația a celor doar zece versiuni digitale, NFT, ale capodoperelor muzeului, cu un preț de pornire surprinzător de accesibil, de doar 100 de euro!
Minicolecția intitulată „Best of Brukenthal” este un segment caritabil al Licitației „Legends”, ce se va desfășura vineri, 31 mai, la Palatul Cesianu-Racoviță din București (str. C.A. Rosetti nr. 5) și online, pe platforma Artmark Live (pe www.artmark.ro).
În cadrul acestei licitații caritabile, vor fi disponibile următoarele zece loturi de artă digitală: „Ecce Homo” de Tiziano Vecellio (revenit în patrimoniul muzeului după „Jaful secolului” din 1968), „Bărbatul cu tichie albastră” de Jan van Eyck (una dintre cele 20 de opere rămase ale artistului), „Cap de țigancă” de Nicolae Grigorescu, „Cap de copil” de Nicolae Tonitza, „Mamă și fiică (Gătirea unei tinere săsoaice)” de Robert Wellmann, „Fata în albastru” de Mişu Popp, „Autoportret” de Aelbrecht Bouts, „Masacrul inocenților” de Pieter Brueghel cel Tânăr, „Portret de bărbat citind” de Hans Memling și „Femeie în pădure” de Ioan Andreescu.
Fondurile obținute din vânzarea acestor lucrări de artă NFT vor fi folosite pentru restaurarea unor piese din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal și pentru implementarea diverselor proiecte. Palatul Brukenthal, construit între 1778 și 1788, este un monument emblematic în stil baroc din România și a fost destinat inițial adăpostirii unor colecții valoroase de artă, cele aparținând baronului care i-a dat numele. Galeria de pictură europeană din care provin aceste capodopere datează din perioada 1787-1789 și include opere ce provin din secolele XV-XVIII, fiind inaugurată în 1790. Galleria Brukenthal a fost apreciată încă de la început ca una dintre cele mai importante pinacoteci baroce din Europa, dispune de colecții semnificative din școlile italiană, flamandă-olandeză și germană-austriacă.
Tiziano Vecellio (1485-1576) este considerat unul dintre cei mai influenți pictori ai epocii sale, având printre comitenti personalități notabile din rândurile nobilimii italiene, dar și un papă, trei împărați și regii Spaniei și Franței. A folosit exclusiv uleiul în lucrările sale, abordând în special teme mitologice și religioase. Operea sa „Ecce Homo”, inclusă în selecția „Best of Brukenthal”, este inspirată din pasajul biblic din Evanghelia după Ioan (19, 4-16), unde Iisus este arătat la Pilat, iar acesta exclamă „Ecce Homo!” („Iată Omul!”).
Un alt NFT remarcabil din această selecție este „Bărbat cu tichie albastră” de Jan van Eyck (1390-1441), recunoscut ca fondator al Renașterii nordice timpurii și inovator al picturii în ulei, fiind de asemenea un mare portretist european. Această lucrare este extrem de valoroasă și bine cunoscută la nivel mondial.
Expoziția „Best of Brukenthal” este deja deschisă publicului la Galeriile Artmark, unde vizitatorii pot descoperi comori artistice din inima Bucureștiului. Aceasta este accesibilă zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 și 20.00, și prezintă obiecte de artă excepționale care sunt rar expuse publicului.
Evenimentele de licitație organizate la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5) oferă un spectacol captivant și accesibil tuturor. Iubitorii de artă, istorie și colecții pot licita atât în persoană, cât și online, după ce își creează un cont pe artmark.ro.
Articol susținut de A10 by Artmark.