Inflația în scădere, dar România se menține pe prima poziție în Europa în ceea ce privește scumpirile

Inflația în scădere, dar România se menține pe prima poziție în Europa în ceea ce privește scumpirile
Piata alimente clienti, Foto: Inquam Photos / George Călin

Conform comunicatului emis de Institutul Național de Statistică, avem două vești: una pozitivă și alta negativă. Veștea bună este că inflația scade (asezonată cu creșteri de preț, dar la o rată mai mică). În schimb, veștea proastă este că România ocupă prima poziție în Europa în ceea ce privește scumpirile.

Inflația este măsurată de Eurostat printr-un indice armonizat al prețurilor, ceea ce permite compararea scumpirilor între statele membre ale Uniunii Europene. În martie, inflația a fost de 4,86% conform IPC (indicele prețurilor de consum) și de 5,1% conform Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum (IAPC).

Compararea inflației: IPC versus IAPC

IPC adoptă o abordare „națională” în evaluarea consumului, înregistrând cheltuielile rezidenților, indiferent de locul unde sunt efectuate.

IAPC, pe de altă parte, contabilizează variațiile prețurilor din România și utilizează o metodologie „internă”, analizând consumul gospodăriilor de pe teritoriul național, fără să facă distincție în funcție de naționalitate, statut de rezidență sau social, cu excepția ambasadelor străine.

Pentru crearea IPC, se folosește un catalog de mărfuri și servicii structurat pe 54 de categorii de produse alimentare, 111 de produse nealimentare și 50 de servicii relevante pentru consumul publicului.

La nivel european, IAPC utilizează clasificarea consumului după destinația de consum (COICOP – Clasificarea Consumului Individual pe Destinații), care regrupează elementele din sistemul național pentru a asigura comparabilitatea indicilor și este organizată în 12 diviziuni detaliate, incluzând 47 de grupe, clase și subclase.

România, cu o rată a inflației de 5,1% în martie conform IAPC, este urmată în Europa de Estonia, Croația și Slovacia, fiecare cu o inflație de 4,3%. Franța înregistrează cea mai mică inflație, de doar 0,9%.

Cele mai mari scumpiri în martie: produse de igienă, margarină și servicii de curierat

Cele mai semnificative creșteri de preț din martie sunt pentru produsele de igienă și cosmetică, care au crescut aproape cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, urmate de margarină cu o creștere de 13%, precum și apă, canalizare și servicii de salubritate cu 12%. De asemenea, sectorul restaurantelor, service-urile auto, îngrijirea medicală și citricele au înregistrat scumpiri de peste 10%.

În trimestrul II, conform prognozelor BNR, inflația ar putea înregistra o ușoară creștere peste 5%, dar se preconizează o scădere graduală la 3,7% până la sfârșitul anului și 2,9% în 2026. Obiectivul de inflație stabilit de BNR vizând 2,5% (plus/minus un punct procentual) rămâne în continuare o prioritate.

Recomandari
Show Cookie Preferences