Spania impune noi reguli școlare pentru combaterea obezității infantile

Spania impune noi reguli școlare pentru combaterea obezității infantile
Elevi la școală (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Sub noua legislație, toate școlile din Spania vor fi obligate să ofere elevilor fructe și legume la masa de prânz, precum și pește cel puțin o dată pe săptămână, în cadrul unor măsuri recente menite să reducă consumul de alimente prăjite și bogate în grăsimi.

Aceste măsuri, considerate esențiale în lupta împotriva obezității la copii, au fost introduse printr-un decret regal în această săptămână și prevăd ca școlile să ofere și mese vegetariene și vegane.

Deși Spania este cunoscută pentru deliciile sale mediteraneene, un raport din 2019 a dezvăluit că mai mult de 40% dintre copiii spanioli cu vârste între 6 și 9 ani erau supraponderali, iar 17,3% erau clasificați ca obezi.

Un studiu realizat în 2023 de autoritățile spaniole pentru alimentație a arătat că 37% dintre școlile din țară ofereau elevilor doar două sau mai puține porții de legume proaspete pe săptămână, în timp ce multe din ele depășeau limita recomandată de două porții de mâncare prăjită.

De asemenea, guvernul spaniol a informat că 1.200 de școli nu au servit niciodată elevilor pește.

Pablo Bustinduy, Ministrul spaniol pentru consum și afaceri sociale, a menționat că, conform noilor reglementări, minim 45% din fructele și legumele oferite elevilor trebuie să fie de sezon și, ideal, produci local.

În plus, instituțiile de învățământ nu vor mai putea oferi băuturi cu un conținut de zahăr mai mare de 5%. Au fost impuse și limite pentru cofeină, grăsimi și sare.

Studiile guvernamentale au relevat că 70% dintre băuturile din automatele școlare depășesc limitele recomandate de zahăr și cofeină.

Pizza și plăcintele care nu sunt preparate în bucătăria școlii pot fi servite o singură dată pe lună, iar mesele prăjite trebuie gătite exclusiv în ulei de măsline sau de floarea-soarelui.

Spania se confruntă cu a șasea cea mai mare rată de obezitate din UE

În prezent, Spania înregistrează a șasea cea mai mare rată de obezitate din Uniunea Europeană, cu 20,3% din adulți și 15,9% din copii afectați, deși comparativ cu 2019, a fost observată o scădere de 4%.

Clasa socială joacă un rol important în acest context. În familiile cu venituri anuale sub 18.000 de euro, 46,7% dintre copii sunt supraponderali, comparativ cu 29,2% în familiile cu venituri ce depășesc 30.000 de euro.

Ministrul Bustinduy a declarat că noua lege, care va afecta toate școlile primare și secundare, publice sau private, va contribui la reducerea inegalităților. El a subliniat că, începând de acum, „toți copiii și adolescenții vor avea acces la o alimentație sănătoasă și nutritivă, indiferent de venitul familiei.”

Sursa foto: ID 352609540 | Ai © Yuliya Rudzko | Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences