INTERVIU. „O finală prezidențială cu doi candidați ai extremei drepte”. Un important analist politic comentează un sondaj recent

INTERVIU. „O finală prezidențială cu doi candidați ai extremei drepte”. Un important analist politic comentează un sondaj recent
Alegeri prezidențiale. Foto: Shutterstock

Analistul politic Cristian Pîrvulescu își exprimă reținerile în legătură cu creșterea semnificativă a lui Victor Ponta în sondaje, pe care o corelează parțial cu campania de promovare desfășurată de România TV și cu migrarea unor electori de la Călin Georgescu. De asemenea, acesta subliniază că Ponta este un candidat extremist și o eventuală victorie a sa în alegerile din mai ar putea determina o apropiere a României de Rusia.

Analistul a menționat: Ce indică datele sondajului Verifield publicat recent de Nicușor Dan, în care George Simion conduce cu 35%, urmat de Victor Ponta cu 21% și primarul general, care are 20.8%? Cristian Pîrvulescu a afirmat că ascensiunea lui Ponta este surprinzătoare și ar trebui interpretată cu precauție. El a avertizat că Victor Ponta ar putea atrage voturi de la un electorat PSD și că aceste procente reprezintă un salt semnificativ comparativ cu cercetările recente. O finală între George Simion și Victor Ponta ar reprezenta, în realitate, o confruntare între candidați ai extremei drepte.

De asemenea, este important de menționat că Nicușor Dan a publicat acest sondaj pentru a căuta sprijinul electoratului, similar cu strategia adoptată anul trecut de Elena Lasconi în primul tur al alegerilor, încercând să încurajeze votul util, dar și să influențeze USR în privința retragerii Elenei Lasconi.

– La ce procentaj credeți că ar putea ajunge Victor Ponta?– Totul depinde de mobilizarea alegătorilor și de participarea la vot. Este esențial să nu comparăm sondajele între ele, deoarece au metodologii diferite; doar sondajele cu aceeași metodologie pot fi comparate.

În plus, se observă cum campania de promovare a lui Ponta influențează rezultatele (printr-o anumită televiziune), în contextul în care, după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC, există o migrație a electoratului georgist spre Ponta.

Reamintim că George Simion a pierdut voturi anul trecut, încercând să se prezinte ca un candidat moderat. Acum, Victor Ponta își valorifică ultimele oportunități politice adoptând o linie extremistă. Această ascensiune complică situația, având în vedere că previziunile inițiale sugereau o finală între Simion și Nicușor Dan sau Dan și Antonescu, cu actualul primar câștigând în turul doi. Totuși, diferența dintre Ponta și Nicușor Dan e în marja de eroare (0.3%).

– Vorbeam de posibilitatea retragerii Elenei Lasconi. Au fost comentarii critice pe postările lui Nicușor Dan, acuzându-l că a ales să candideze în paralel cu Lasconi, riscând să nu ajungă în turul doi. Credeți că o retragere a unuia dintre cei doi candidați este posibilă, similar cu situația lui Ludovic Orban?– Nicușor Dan nu se va retrage, având avantajul unor scoruri favorabile în sondaje, însă principala sa provocare este vulnerabilitatea candidaților independenți la atacuri negative. Este demn de menționat că și Victor Ponta concurează ca independent.

Decizia cu privire la retragerea Elenei Lasconi depinde de aceasta și de USR, iar logica ar indica sprijinirea candidatului cu cele mai bune șanse, totuși acest lucru nu este obligatoriu, având în vedere relațiile de putere dintre liderii politici.

– Care credeți că ar fi implicațiile pentru alianța de guvernare PSD-PNL-UDMR, în cazul în care Crin Antonescu nu ar ajunge în turul doi sau dacă Victor Ponta ar obține victoria?– Absența lui Crin Antonescu în turul 2 ar duce la dispariția coaliției, provocând o perioadă de instabilitate politică în România. Kelemen Hunor a exprimat că aceasta ar reprezenta al treilea eșec electoral pentru Marcel Ciolacu. PNL ar putea suferi o ruptură, cu posibilitatea unei diviziuni între grupările ultraconservatoare din Transilvania și cele mai pragmatice, favorabile alianței cu PSD.

Dacă Victor Ponta ar câștiga alegerile, este de presis că ar încerca să preia controlul PSD, iar România ar putea să se îndepărteze de normele democratice liberale, ieșind din statutul de insulă asigurat de perioada Iohannis, având șanse să dezvolte relații mai strânse cu Rusia.

Recomandari
Show Cookie Preferences