Microsoft și o companie elvețiană colaborează pentru un nou model de inteligență artificială inspirat din neuroștiință

Microsoft și o companie elvețiană colaborează pentru un nou model de inteligență artificială inspirat din neuroștiință
Inteligenta Artificiala, Big Data si creierul uman (sursa foto Dzmitry Ryzhykau, Dreamstime.com)

Microsoft a inițiat o colaborare cu un start-up elvețian pentru a dezvolta un model inovator de inteligență artificială care imită abilitatea de raționare a creierului. Scopul acestuia este de a genera progrese tehnologice în domenii precum tranzacțiile financiare și robotică.

Parteneriatul a fost stabilit cu compania elvețiană inait, cu baza în Lausanne. Acest start-up se concentrează pe cercetarea din domeniul neuroștiinței digitale și a fost fondat în 2018.

Richard Frey, CEO al inait, a explicat, citat de Financial Times, că organizația a fost creată „având la bază ideea că singura formă demonstrată de inteligență se regăsește în creier și că, prin înțelegerea acestuia, am putea dezvolta un tip de inteligență artificială foarte diferit, puternic și inovator”.

Susținătorii acestui tip de tehnologie consideră că este revoluționară, deoarece poate învăța din experiențe concrete, în loc să se bazeze exclusiv pe identificarea corelațiilor din seturile de date deja disponibile.

Cele două companii au anunțat că vor folosi tehnologia inait pentru a extinde gama de modele AI oferite de Microsoft clienților săi.

În sectorul financiar, parteneriatul se va concentra pe furnizarea de algoritmi avansați pentru tranzacționare, instrumente de management al riscurilor și sfaturi personalizate. În domeniul roboticii, colaborarea va ajuta la crearea unor mașini industriale mai adaptabile la medii complexe și dinamice.

Henry Markram, liderul proiectului în Elveția și co-fondator al inait, a declarat că proiectul a folosit date provenite din cercetările asupra creierului mamiferelor pentru a dezvolta 18 milioane de linii de cod destinate simulărilor.

El a precizat că „sistemul a fost construit în principal pe baza creierului de șoarece, dar este o rețetă generală, putând fi folosit pentru a replica creierele altor specii, de la furnici până la oameni, cel puțin teoretic”.

Modelele de inteligență artificială bazate pe simulări ale creierului au potențialul de a consuma mai puțină energie și de a învăța mult mai rapid decât modelele actuale de învățare profundă, continuând să se îmbunătățească chiar și după implementare, a adăugat Markram.

Inait își descrie activitatea după cum urmează:

Dezvoltăm AI cu Inteligență Adaptivă, capabilă să învețe, să înțeleagă și să interacționeze cu lumea în mod similar cu creierul uman, ceea ce face ca asistența inteligentă să fie interactivă și accesibilă în timp real.

Prin tehnologia Digital Brain, inait creează AI pentru interacțiuni realiste în medii complexe și dinamice. Abordarea noastră implică instruirea creierelor digitale – cele mai apropiate replici ale creierului uman – pentru a-și dezvolta în mod natural abilitățile cognitive. Consacrându-se inteligenței artificiale moderne pentru prelucrarea senzorială și limbaj, inait dezvoltă „Modele de Acțiune Inteligentă” (iAMs), oferind o inteligență artificială holistică și personalizabilă pentru fiecare industrie, începând cu finanțele și robotica.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences