Ministerul Finanțelor: Prețurile RCA vor fi plafonate până la 30 septembrie 2024. Numai 7 din 10 vehicule din trafic au asigurare auto
Prețurile RCA vor rămâne neschimbate pentru o perioadă suplimentară de 3 luni, până la 30 septembrie 2024, conform unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat Ministerul de Finanțe miercuri. Măsura a fost implementată ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă pe piața RCA, care ar putea determina o creștere a tarifelor dacă plafonarea prețurilor nu ar continua după 30 iunie.
Proiectul ASF reglementează o soluție temporară ce prelungeste aplicarea HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor maxime de primă și alte măsuri utilizabile de către companiile de asigurare ce oferă asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii cauzate terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
De asemenea, actul normativ stabilește:
- tarifele maxime de primă,
- contractele la care se aplică,
- comisioanele de distribuție aferente acestor contracte,
- clasa bonus/malus aplicabilă,
- implicațiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România),
- despăgubirile oferite de asigurători pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului afectat,
- perioada maximă pentru care se acordă despăgubirile,
- contravențiile și sancțiunile corespunzătoare.
Tarifele maxime de primă au fost stabilite la nivelul celor practicate de fiecare asigurător RCA pe 28 februarie 2023, putând fi ajustate cu un procent care nu depășește 6,8%, fiind valabile pentru 3 luni de la implementarea proiectului. Aceste tarife se aplică și contractelor RCA încheiate după intrarea în vigoare a propunerii de prelungire.
Comisioanele de distribuție pentru contractele RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la aplicarea hotărârii.
Calculul despăgubirii ia în considerare un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de agențiile de închirieri auto care oferă servicii fără conducător auto și se acordă doar în cazul în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat tehnic.
Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile menționate este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către Poliția Română, fie de la data la care asigurătorul RCA eliberează documentul de intrare în reparație. Acest termen poate fi prelungit doar cu acordul asigurătorului RCA, în cazuri justificate și dovedite.
În situația vehiculelor ce nu se mai repară și care intră în categoria de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada dintre data constatării avariilor și data ofertei de despăgubire, respectând termenele legislației în vigoare. În acest caz, valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a acestuia.
Piața asigurărilor RCA din România se confruntă în continuare cu o reticență din partea asigurătorilor în ceea ce privește asumarea riscurilor pentru anumite categorii de asigurați, ceea ce duce la concentrare ridicată și vulnerabilitate a pieței, atât din perspectiva expunerii pe clase de asigurare, cât și a cotelor de piață controlate de un număr redus de companii.
Conform datelor, până la 31 decembrie 2023, din totalul de 10.333.293 vehicule înmatriculate în România, pe 6 iunie 2024 erau asigurate 7.486.349 vehicule. Aproximativ 41.500 de cazuri au fost clasificate ca asigurați cu risc ridicat între 1 ianuarie 2024 și 2 iunie 2024, dintre care 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat.
Această situație indică un dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a influența negativ piața, existând riscul creșterii prețurilor ulterior, după data de 30 iunie 2024.