Noul set de taxe vamale din Statele Unite a fost implementat, inclusiv o taxă de 104% pe produsele din China / Bursele din SUA se pregătesc pentru a cincea zi de declin, în timp ce Trump sugerează că războiul comercial continuă

Noul set de taxe vamale din Statele Unite a fost implementat, inclusiv o taxă de 104% pe produsele din China / Bursele din SUA se pregătesc pentru a cincea zi de declin, în timp ce Trump sugerează că războiul comercial continuă
Bursa din New York. Foto: Haraldur Stefansson / Alamy / Profimedia

Taxele vamale „reciproce” introduse de SUA pentru importurile din numeroase țări au început miercuri, incluzând o taxă semnificativă de 104% pe produsele din China. Președintele american escaladează astfel conflictul comercial global, chiar dacă se află în pragul negocierilor cu anumite națiuni.

Măsurile punitive impuse de Trump au zguduit structura comercială globală tradițională, generând îngrijorări legate de o posibilă recesiune și provocând scăderi semnificative ale acțiunilor pe piețele financiare mondiale, conform Reuters.

Indicele S&P 500 a suferit o pierdere de aproape 6.000 de miliarde de dolari din valoare de la anunțarea tarifelor de către Trump săptămâna trecută, înregistrând cea mai mare corecție în patru zile de la înființarea acestui indice în anii 1950. Indicele se apropie acum de intrarea într-o piață „bear”, definită ca o scădere de 20% sub maximul recent.

Activitatea pe piețele asiatice a fost reluată miercuri după o scurtă pauză, iar indicele japonez Nikkei a scăzut cu peste 3%, în timp ce moneda sud-coreeană a atins un minim istoric de 16 ani.

Cotele futures de pe bursa americană indicau, miercuri dimineață, perspectiva unei a cincea zile consecutive de pierderi pe Wall Street.

„Mai multe țări doresc să negocieze acorduri”

Trump a transmis investitorilor mesaje contradictorii referitoare la menținerea pe termen lung a taxelor vamale, caracterizându-le ca fiind „permanente”, dar evidențiind și presiunea asupra altor lideri pentru a solicita negocieri.

„Avem multe țări care vin și doresc să negocieze” a declarat el într-un eveniment desfășurat la Casa Albă, adăugând ulterior că se așteaptă ca și China să fie interesată de un acord.

Administrația Trump are programate întâlniri cu Coreea de Sud și Japonia, parteneri comerciali importanți și aliați strânși, iar premierul italian Giorgia Meloni este așteptat să viziteze săptămâna viitoare.

Vicepremierul Vietnamului, un centru important de producție asiatică cu costuri reduse afectat de măsurile tarifare, va avea întâlniri cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, în cursul zilei de miercuri.

Perspectiva unor potențiale acorduri cu alte națiuni a stimulat piețele bursiere în prima parte a zilei de marți, dar acțiunile americane au pierdut câteva dintre câștiguri până la închiderea zilei de tranzacționare.

Economiștii avertizează asupra scumpirilor în SUA

Trump a aproape dublat taxele pe importurile din China, care fuseseră stabilite anterior la 54%, ca reacție la măsurile de răspuns menționate de Beijing. China a promis să își apere interesele într-o luptă împotriva acestui „șantaj”.

Companiile mari de brokeraj din China s-au angajat să colaboreze pentru a stabiliza prețurile acțiunilor interne ca răspuns la instabilitatea generată de taxele vamale.

Economiștii avertizează că, în urma războiului comercial, consumatorii din SUA ar putea experimenta creșteri de prețuri pe o gamă variată de produse, de la încălțăminte sportivă la vin.

Efectele complete ale tarifelor implementate miercuri ar putea să nu fie resimțite imediat, deoarece bunurile aflate în tranzit la miezul nopții sunt exceptate de la noile taxe, atâta timp cât ajung în SUA până pe 27 mai.

Un sondaj recent Reuters/Ipsos arată că aproape trei sferturi dintre americani se așteaptă creșteri de prețuri pentru articolele de uz cotidian în următoarele șase luni.

Anterior, Trump a impus taxe de 10% asupra importurilor din diverse țări, iar cea mai recentă rundă de taxe a intrat în vigoare la ora 12:01 am ET (0401 GMT), având ca țintă națiunile care „fura” din interesele economice ale SUA.

Această serie de taxe vizează mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite, inclusiv Uniunea Europeană, care a fost sancționată cu o taxă de 20%. Unitatea Europeană va trebui să se angajeze să achiziționeze energie în valoare de 350 de miliarde de dolari din SUA pentru a scăpa de taxele vamale, conform declarațiilor lui Trump, care a respins oferta Bruxelles-ului de a renunța la tarifele reciproce pentru automobile și produse industriale.

Trump sugerează că măsurile vamale ar putea fi extinse

Trump a menționat că aceste taxe sunt o reacție la barierele comerciale care afectează produsele americane și care îngreunează activitatea companiilor din Statele Unite.

El a acuzat, de asemenea, țări precum Japonia că își devaluează monedele pentru a obține un avantaj în comerț, acuzație pe care Tokyo o respinge. Ministrul japonez de finanțe a declarat că negocierile comerciale cu SUA ar putea include aspecte referitoare la ratele de schimb.

Trump a lăsat să se înțeleagă că nu a încheiat încă procesul de impunere a noilor taxe.

Într-un discurs adresat parlamentarilor republicani marți seara, el a declarat că în curând va anunța taxe „majore” pe importurile de produse farmaceutice, una dintre categoriile rare de bunuri exceptate de la noile taxe.

Recomandari
Show Cookie Preferences