„Nu voi detalia despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale”, afirmă șeful NATO în legătură cu discuțiile despre armele nucleare
NATO desfășoară discuții cu privire la amplasarea unor arme nucleare, inclusiv scoaterea acestora din depozite și pregătirea lor pentru utilizare, ca răspuns la o amenințare în creștere din partea Rusiei, Chinei și Coreei de Nord, a declarat șeful alianței, Jens Stoltenberg, conform Reuters.
Stoltenberg a menționat pentru o publicație britanică că se desfășoară consultări directe între statele membre, având ca scop transparența în gestionarea arsenalului nuclear, ca metodă de descurajare.
El a adăugat: „Nu voi detalia aspecte operaționale referitoare la câte focoase nucleare ar trebui să fie active și care ar trebui să rămână în depozite. Este esențial să ne consultăm asupra acestor chestiuni. Transparenta sprijină comunicarea directă a mesajului că suntem, desigur, o alianță nucleară.”
Stoltenberg a subliniat că scopul NATO „este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât aceste arme există, vom continua să fim o alianță nucleară. O lume în care Rusia, China și Coreea de Nord dispun de arme nucleare, iar NATO nu, este mai riscantă”, a argumentat acesta.
El a afirmat anterior că arsenalul nuclear reprezintă „garanția supremă de securitate” a NATO și servește la menținerea păcii.
Președintele rus Vladimir Putin a avertizat frecvent că Rusia ar putea recurge la utilizarea de arme nucleare pentru apărare, în circumstanțe extreme. Acesta a acuzat Statele Unite și aliații lor europeni că au contribuit la escaladarea tensiunilor, înarmând Ucraina cu echipamente în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt utilizate împotriva teritoriului rus.
Deși NATO are un rol esențial în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, organizația vorbește rar în mod public despre arme. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că Statele Unite dețin bombe nucleare în mai multe locații din Europa, conform publicației Reuters.