O națiune sud-americană a sfidat tendințele globale de încălzire, experimentând o iarnă aproape istorică în 2024
Conform unui raport al Copernicus, monitorul climatic european, anul 2024 a fost cel mai cald înregistrat la nivel global de când au început măsurătorile. Cu toate acestea, în Uruguay, situat între Brazilia și Argentina, iarna a fost cu aproape două grade Celsius mai rece decât de obicei, iar venirea verii a fost întârziată, conform informațiilor furnizate de AFP și France24.
Mario Bidegain, de la Institutul Meteorologic din Uruguay, a menționat pentru AFP că temperatura medie anuală a țării a fost de 18,1 grade Celsius în 2024.
Precedentul record al anului 2017 s-a dovedit a fi cel mai cald din Uruguay din 1980, cu o medie de 18,8 grade Celsius.
Bidegain a subliniat că anul trecut Uruguay a trăit un „episod de frig aproape istoric” pe durata iernii în emisfera sudică, în lunile iulie și august, când s-au înregistrat înghețuri la nivel național în mai multe zile, ceea ce reprezintă un fenomen rar pentru această țară.
Raportul Copernicus a indicat că regiunile cele mai puțin afectate de procesul de încălzire globală în 2024 au fost cele mai apropiate de poli, în mod special cele din emisfera sudică.
Trendurile de încălzire sunt observate și în Uruguay, în perspectivă pe termen lung
Încălzirea climatică nu prezintă un curs constant, iar ani mai răcoroși pot avea loc după ani mai călduroși. Temperaturile relativ moderate în Uruguay în 2024 evidențiază această variabilitate climatică.
Deși în Uruguay nu au fost înregistrate „schimbări semnificative ale mediilor de temperatură”, țara a experimentat totuși „fenomene severe, atât în frecvență, cât și în intensitate”, conform lui Juan Luis Perez, meteorolog la compania de cercetare Nimbus.
El a explicat că „aceste fenomene s-au întâmplat aproape de două ori mai des și au devenit mai intense. În momentul în care plouă, orașul (Montevideo) se confruntă cu inundații, iar mașinile plutesc pe străzi.”
„Vremea devine mai imprevizibilă,” a adăugat Perez, menționând că modelele de prognoză meteo „nu mai sunt atât de fiabile ca în urmă cu câțiva ani.”
Însă pe termen lung, tendința este clară: temperatura medie din Uruguay a crescut cu 1,3 grade Celsius în ultimul secol.