O poveste captivantă despre misterul morții lui Ioan Petru Culianu, „o bijuterie de nesăbuință literară”

O poveste captivantă despre misterul morții lui Ioan Petru Culianu, „o bijuterie de nesăbuință literară”
Ioan Petru Culianu. Sursa foto: ae-info.org

Pablo Maurette, născut în 1979 la Buenos Aires, este un autor cu multiple calificări, având studii în filosofie și Bizantinologie, încheiate la Londra, și un doctorat în Literatură comparată la University of North Carolina. În 2020, și-a făcut debutul în roman cu „La Migracion”, recent publicată în România la editura Polirom, în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, sub titlul „Transmigrație”.

Critica literară a primit favorabil debutul său, apreciind îndrăzneala descrisă de unii ca „o bijuterie de nesăbuință literară”. „Transmigrație” nu este o lectură ușoară, fiind plină de referințe filosofice complexe și cu o structură narativă ce alternează între timp și spațiu, aducând în prim-plan un manuscris misterios, despre care se știe puțin, care reflectă dilemele unui tânăr cercetător pasionat de operele lui Giordano Bruno.

Aaron, protagonistul povestirii, își planificase vacanța de Crăciun la Chicago cu scopul de a studia un text complicat al lui Bruno, hotărând să reducă interacțiunile cu exteriorul, inclusiv cu prietena sa, Priscilla.

O vizită întâmplătoare la o librărie cu program non-stop îi aduce lui Aaron cartea „The Magical Murder of Professor Culianu”, scrisă de Alistar Danton, profesor la Universitatea Loyola din Chicago.

Cartea dezvăluie o serie de detalii intrigante, incluzând fascinația lui Culianu pentru opera lui Giordano Bruno, alături de o 'conspirație a tăcerii' în jurul moartei sale misterioase din mai 1991. Ipotezele bizare cu privire la motivele din spatele dispariției sale captează atenția tânărului Aaron.

Decidând să abandoneze studiile doctorale, Aaron își propune să scrie o carte sau chiar să facă un film despre Culianu. Diverse teorii îl conduc spre grupuri precum foști membri ai Securității, KGB-ul, organizația 'Fiii lui Avram Iancu' și noul regim de la București.

Se susține că Ioan Petru Culianu ar fi intenționat să publice lucrări de propagandă legionară scrise de Mircea Eliade, un potențial motiv pentru moartea sa. Culianu publica frecvent articole politice în „Lumea liberă”, o publicație condusă de Dorin Tudoran, ceea ce nu era pe placul noilor structuri de putere controlate de Iliescu și Măgureanu.

După o întâlnire nereușită cu Danton, Aaron decide să investigheze mai aprofundat acest caz. Descoperă câteva dischete ce necesită decodificare, studiază viața tumultoasă a lui Culianu și își planifică o vizită de câteva zile la Iași, unde discută cu un anumit Scarlat Callimachi, prezentat drept vărul filosofului, dar nu reușește să o întâlnească pe sora acestuia.

În această căutare, Aaron devine absorbit de lucrările lui Miron Costin și formează o relație cu o tânără chelneriță de origine română, Amelia, moment în care dinamica cărții devine din ce în ce mai intensă. În timp ce se apropie tot mai mult de adevărul despre Culianu, Aaron are o revelație și se simte amenințat, începând să se confunde cu destinul filosofului.

Pentru a descoperi întreaga poveste, accesați Contributors.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences