Oamenii de știință propun o strategie inovatoare pentru protejarea Pământului de asteroidul 2024 YR4.

Oamenii de știință propun o strategie inovatoare pentru protejarea Pământului de asteroidul 2024 YR4.
Lansarea misiunii DART care a lovit un asteroid / Sursă: NASA/Bill Ingalls / Sciencephoto / Profimedia

Recent, două studii realizate de Institutul Politehnic din Milano și de Institutul Tehnologic din Georgia, ambele publicate în revista Nature Communications, au prezentat o nouă abordare pentru apărarea planetară în fața unui posibil impact cu un asteroid.

Cercetătorii au pornit de la un model testat de NASA când, pe 26 septembrie 2022, asteroidul Dimorphos a fost deviat printr-o sondă de impact în cadrul misiunii DART.

Discrepanțe între simulări și realitatea impactului asteroidului

Primul studiu, condus de cercetătorii din Italia, a analizat imagini de la momentul impactului din 2022 și a efectuat simulări computerizate pentru a evalua fragmentele rezultate în urma ciocnirii sondei cu asteroidul Dimorphos.

Potrivit lui Fabio Ferrari, liderul echipei, folosind aceste date au reușit să calculeze masa, viteza și dimensiunile particulelor generate de impact, precum și vectorul și direcția asteroidului după coliziune.

Cu aceste observații, specialistul italian afirmă că este posibil să se dezvolte un sistem viabil de apărare planetară, propus de colaboratorii din Milano și de autorii celui de-al doilea studiu.

Mastoshi Hirabayashi, coordonatorul cercetătorilor din SUA, a subliniat diferența dintre simulările anterioare și rezultatele misiunii DART, menționând că forța aplicată asteroidului a fost cu 56% mai mică decât estimările inițiale.

Aceasta s-a datorat faptului că, în simulări, suprafața asteroidului Dimorphos a fost considerată uniformă, ca un perete drept, în timp ce în realitate acesta avea o configurație complet diferită, ceea ce a dus la concluzia că o forță mare de impact nu garantează o deviere eficientă a asteroidului.

O abordare alternativă propusă de cercetători

Cercetătorii sugerează că, în locul unei sonde de impact uriașe, ar fi mai eficient să se trimită mai multe sonde de dimensiuni reduse. Prof. Hirabayashi a subliniat avantajele acestei tactici, care nu doar că ar îmbunătăți devierea asteroidului, dar ar oferi și o soluție mai flexibilă și cost-eficientă.

Echipa din Italia consideră că o astfel de strategie este cea mai adecvată pentru apărarea planetei.

Totuși, șansele ca această abordare să fie aplicată pentru asteroidul 2024 YR4 sunt extrem de reduse, deoarece probabilitatea ca acesta să se îndrepte direct spre Pământ este de doar 3,1%.

Recomandari
Show Cookie Preferences