Omagiu Ruxandrei Garofeanu! O colecție impresionantă a celebrei critice de artă, disponibilă la licitație
Casa A10 by Artmark organizează un nou eveniment intitulat „Licitația de Artă Postbelică și Contemporană”, care include una dintre cele mai valoroase colecții de artă contemporană, adunată de Ruxandra Garofeanu, o renumită istorică și critică de artă. Licitația prezintă o selecție de 25 de lucrări, majoritatea fiind parte a expoziției „Atelierele Pangratti. In memoriam Ruxandra Garofeanu”, desfășurată anul acesta la Art Safari București.
Ruxandra Garofeanu (9 martie 1944 – 17 ianuarie 2021), care a studiat la Institutul „Nicolae Grigorescu”, Secția Istoria și Teoria Artei, a fost nu doar o expertă în cultura vizuală, ci și o figură activă în domeniul cultural românesc. Cu o energie excepțională și o pasiune contagioasă, aceasta a realizat proiecte semnificative, precum expozițiile „Bessarabia Maia” (2009), care a fost prima dedicată artiștilor basarabeni, și „Artistul și puterea” (2012), ce a adunat peste 650 de lucrări de artă postbelică din diverse colțuri ale lumii.
Publicul a cunoscut-o printr-o serie lungă de emisiuni culturale pentru radio și televiziune, realizate între 1966 și 2004. Programele sale au influențat estetica a numeroase generații din România. A fost distinsă cu numeroase premii și a fondat Centrul Cultural ArtSociety și cunoscuta Galerie Dialog, unde a susținut cu dedicare talentul autentic.
„Am îmbinat cuvântul cu imaginea, pentru că imaginea este esențială în artă. 30 de ani am lucrat în emisiuni de artă, fără să realizez ce înseamnă cu adevărat o slujbă. Marea majoritate a artiștilor autentici sunt căutători neobosiți. Gustul meu este mereu în evoluție”, declara Garofeanu într-un interviu.
Evenimentul actual, care marchează ultima licitație de artă contemporană a anului, va include și lucrări dintr-o altă colecție de prestigiu, cea a scriitorului Ilie Mirea, recunoscut poet, dramaturg și publicist.
În cadrul acestei licitații, Artmark le oferă iubitorilor de artă ocazia de a descoperi lucrări de la fondatorii marilor curente ale artei postbelice în România, precum Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba, precum și de la discipolii lor, artiști recunoscuți internațional cum ar fi Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Mircea Ciobanu sau Constantin Piliuță. Selecția include și lucrări semnate de Sabin Bălașa, Georges Mazilu, Felix Aftene, alături de creații ale artiștilor emergenți precum Irina Dragomir și Daniel Rădulescu.
Pe de altă parte, Adrian Ghenie, artistul român cel mai bine cotat pe plan internațional, va avea două lucrări disponibile, inclusiv „Untitled (Înger și memorie)”, estimată la 60.000-90.000 de euro, care se află în topul licitației.
Toate lucrările sunt expuse la Galeriile Artmark în așteptarea evenimentului „Licitația de Artă Postbelică și Contemporană”, programată pentru marți, 19 noiembrie, de la ora 19.00, atât la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), cât și online, pe platforma Artmark Live. Expozițiile sunt deschise publicului cu intrare liberă, zilnic între orele 10.00-20.00.
Acest articol este susținut de A10 by Artmark.