Prețul cacao atinge un nou record, depășind 10.000 de dolari pe tonă / „Ciocolata devine un produs de lux”, afirmă analiștii

Prețul cacao atinge un nou record, depășind 10.000 de dolari pe tonă / „Ciocolata devine un produs de lux”, afirmă analiștii
Ciocolata, Foto: Ian Andreiev | Dreamstime.com

Cotele la cacao au sărit la valori record, trecând marți de 10.000 de dolari pe tonă în New York, înainte de a avea o ușoară scădere, ca urmare a lipsurilor de pe piață generate de recoltele slabe, conform AFP.

Cel mai tranzacționat contract de cacao pentru livrarea din luna mai se oferea în jur de 9.666 dolari la ora 17:10 GMT (18:10 la Paris), după ce la începutul sesiunii europene a depășit pragul de 10.000 de dolari.

„Acum, o tonă de cacao costă mai mult decât o tonă de cupru,” a comentat Kathleen Brooks, analist la XBT.

Cererea continuă și puternică, împreună cu o scădere semnificativă a ofertei din Africa de Vest, zona principală de producție a cacao la nivel global, a dus prețurile la recorduri istorice în 2023. De la acea dată, aceste valori au continuat să bată mereu noi maxime.

Contractul cel mai intens tranzacționat în New York a experimentat o dublare a prețului, cu o creștere de 130% în acest an.

În Londra, prețul cacao a urcat cu 135% din ianuarie, atingând marți un nou vârf istoric de 8.682 de lire sterline pe tonă.

Recolte slabe…

Această continuă ascensiune a prețurilor se datorează unei combinații de cauze, printre care se numără penuria de cacao din Africa de Vest.

Coasta de Fildeș și Ghana sunt cei mai importanți furnizori mondiali de boabe de cacao, reprezentând aproape 60% din producția totală pentru recolta 2022/23, conform estimărilor Organizației Internaționale de Cacao (ICCO).

„Anul trecut, aceste regiuni au avut de suferit din cauza unor condiții meteo dificile, în special din cauza căldurii extreme, care a afectat producția,” explică Ole Hansen, analist la Saxobank.

Fenomenul meteorologic El Niño a contribuit de asemenea, provocând precipitații excesive în decembrie, ceea ce a influențat negativ culturile și a facilitat răspândirea bolii păstăilor negre, adaugă John Plassard, analist la Mirabaud.

În plus, „costurile în creștere ale pesticidelor și îngrășămintelor au generat presiuni financiare asupra fermierilor, care întâmpină dificultăți în obținerea acestor resurse esențiale pentru cultivarea culturilor,” completează Ole Hansen.

Astfel, bolile și condițiile climatice nefavorabile au redus semnificativ randamentele, generând presiuni suplimentare pe lanțul de aprovizionare.

Ce se întâmplă cu ciocolata?

Deși, de regulă, este necesar „între 6 și 12 luni pentru ca aceste majorări de preț să se reflecte în prețurile de vânzare cu amănuntul”, Ole Hansen sugerează că „consumatorii ar trebui să se pregătească pentru o creștere” a costului ciocolatei.

„Ciocolata devine un produs de lux, (…) iar prețurile dulciurilor sunt așteptate să crească ca urmare a acestei creșteri considerabile a prețurilor,” este de acord Kathleen Brooks.

Producătorul elvețian Lindt & Sprüngli a indicat la începutul lunii martie că prețurile vor crește din nou în 2024 și 2025, după o majorare medie de aproximativ 10% în 2023.

„Este de așteptat ca consumatorii să se confrunte cu un nou val de inflație pentru anumite produse,” a spus Susannah Streeter de la Hargreaves Lansdown, conform unei interviuri cu AFP.

„Produsele din ciocolată pură vor înregistra probabil cele mai mari majorări de preț, pe când companiile ar putea să ofere și alte dulciuri amestecate cu ingrediente diverse,” acestea din urmă având creșteri de preț mai mici decât cele din cacao, a adăugat analistul.

Potrivit opiniei sale, „consumatorii au adus deja semne de tendință de a se orienta spre alternative mai accesibile,” incluzând produsele de ciocolată de calitate inferioară sau pur și simplu reducând cantitatea achiziționată.

foto: Ian Andreiev | Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences