Propunerea Ungariei de achiziție a E.ON ar putea fi oprită din cauza temerilor legate de influența Rusiei, afirmă ministrul Burduja - Financial Times
„Bucureștiul ar putea replica astfel decizia recentă a Spaniei de a bloca o achiziție din motive de securitate”, a declarat Sebastian Burduja pentru Financial Times.
Propunerea MVM de achiziție a E.ON este în prezent în evaluare, având în vedere îngrijorările privind motivațiile acesteia, inclusiv temerile legate de influența rusă, conform declarațiilor ministrului român al energiei.
Sebastian Burduja a menționat pentru Financial Times că achiziția ar putea fi oprită din motive de securitate, similar cu acțiunea Spaniei de anul trecut, când Madridul a blocat fuziunea unei companii feroviare ungare cu una spaniolă, parțial datorită legăturilor sale cu Rusia.
„Am observat precedentul din Spania, unde o tranzacție implicând o entitate maghiară a fost refuzată”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în calcul toate aceste aspecte atunci când vom lua o decizie.”
E.ON Energie România oferă servicii de energie electrică și gaze naturale pentru milioane de clienți români, având o cotă de piață de aproape 50%.
MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaze rusești în țară. De asemenea, deține o centrală nucleară proiectată de Rusia, extinsă sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat din Moscova.
Compania maghiară a propus o sumă de până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie, în timp ce Burduja a estimat valoarea acestuia la aproximativ 50 de milioane de euro. Oferta MVM a fost semnificativ mai mare decât cea a altor competitori, incluzând două companii energetice românești de stat.
Burduja a subliniat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscurilor asociate preluării E.ON Energie de către MVM.
„Valoarea acestei tranzacții va fi analizată... și implicațiile potențiale pentru piața energiei vor fi investigate”, a spus el. „Vom continua analiza, probabil solicitând și punctul de vedere al instituțiilor responsabile cu securitatea națională.”
„Nu vom permite intrarea gazului rusesc în țară”, a declarat Burduja, adăugând că România lucrează pentru a-și valorifica resursele interne de gaze naturale și pentru a achiziționa cantități suplimentare de gaze de pe piața spot.
România este deosebit de vigilantă în privința influenței ruse, având în vedere vecinătatea cu Ucraina și suspendarea primelor alegeri prezidențiale din cauza presupuselor amestecuri ruse.
Premierul ungar Viktor Orbán a criticat constant sancțiunile UE impuse sectorului energetic rus, afirmând că Occidentul „se împușcă în picior” prin respingerea gazului rusesc ieftin, el întâlnindu-se cu președintele Vladimir Putin în vara trecută, ceea ce a provocat iritarea colegilor săi europeni.
Orbán a menționat în decembrie pentru Financial Times, în urma discuțiilor cu premierul român Marcel Ciolacu despre acordul MVM, că rămân „câteva probleme de rezolvat.”
„Premierul român a menționat că se va crea un grup de lucru comun pentru a asigura transparența și liniștea tuturor părților implicate”, a spus Orbán, lăsând însă fără răspuns alte nelămuriri legate de implicarea Rusiei în acest acord.
MVM a declarat că este deschisă colaborării cu autoritățile române, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare despre această tranzacție în curs de derulare. Compania a subliniat că portofoliul său regional de achiziții de gaze este diversificat atât în ceea ce privește sursele, cât și rutele.
E.ON nu a răspuns solicitărilor de comentarii.