România a realizat exporturi de autoturisme noi de 12 miliarde euro anul trecut. Care sunt importurile de mașini second-hand?

Conform unui raport al APIA, în 2024, România a avut exporturi de autoturisme noi evaluate la aproximativ 12 miliarde de euro, în timp ce importurile de autoturisme noi au fost de 3,5 miliarde de euro. De asemenea, importurile de autoturisme rulate au totalizat 3,4 miliarde de euro.
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a emis un comunicat pentru a corecta informațiile eronate din mass-media care sugerează că valoarea exporturilor în industria auto ar fi mai mică decât cea a importurilor, ceea ce ar implica o performanță slabă a sectorului. APIA subliniază că această viziune nu reflectă realitatea economică a industriei auto din România.
APIA afirmă că cifrele vehiculate în presă, cum ar fi cele de 43 miliarde de euro pentru exporturi și 45 miliarde pentru importuri, sunt supradimensionate și nu reflectă realitatea fluxurilor comerciale specifice industriei auto, incluzând în acestea segmente mai puțin relevante pentru evaluarea performanței sectorului.
România a exportat în 2024 autoturisme noi în valoare de aproximativ 12 miliarde de euro, iar importurile de autoturisme noi au fost de 3,5 miliarde de euro. „Aceste cifre subliniază avantajul exporturilor față de importuri, evidențiind competitivitatea industriei auto românești pe piața globală. Chiar și luând în calcul importurile de autoturisme rulate, care se ridică la 3,4 miliarde de euro, balanța comercială favorizează exporturile de autoturisme noi,” a adăugat APIA.
APIA avertizează că importurile de autoturisme rulate aduc prejudicii economice semnificative statului român, deoarece o proporție considerabilă a acestora este importată „la negru”, fără o fiscalizare corectă.
Datele statistice indică faptul că, anul trecut, din cele peste 340.000 de autoturisme rulate aduse în România, mai mult de 80.000 aveau o vechime de peste 15 ani.
Asociația propune „implementarea unui impozit anual pe autoturisme, bazat pe norma de poluare și anul de fabricație. Această măsură ar putea contribui la protecția sănătății publice, creșterea siguranței rutiere și reducerea impactului asupra bugetului de stat, promovând în același timp achiziția de autoturisme mai noi, mai sigure și mai puțin poluante,” conchid cei din APIA.
Sursa foto: Dreamstime.com