Sondajul CEO PwC România 2024: Peste o treime dintre liderii de afaceri consideră că trebuie să reinventeze modelul de afaceri pentru a supraviețui în următoarele decenii

Conform sondajului realizat de PwC, proporția directorilor generali din România care consideră că organizațiile lor trebuie să-și transforme modelul de afaceri pentru a rezista în următorul deceniu a crescut la 37% în acest an, față de 27% în ediția anterioară. Factorii determinanți pentru această revoluție sunt noile tehnologii, modificările în comportamentele consumatorilor și legislația guvernamentală.
Majoritatea respondenților (80%) au subliniat tehnologia ca un factor crucial în acest proces de schimbare, 74% au menționat modificările în comportamentul consumatorilor, iar 68% au indicat constrângerile legislative.
”Rezultatele sondajului sugerează că, pentru a rămâne viabile și profitabile în următorii zece ani, companiile din România, similar cu cele de pe plan internațional, trebuie să își continue procesul de reinventare influențat de progresele tehnologice și schimbările de reglementare. Tot mai mulți CEO recunosc necesitatea schimbării și au început deja măsuri în această direcție, prin dezvoltarea de produse și servicii inovatoare, adoptarea noilor tehnologii și stabilirea de parteneriate strategice”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
În același timp, peste două treimi (69%) dintre directorii generali din România consideră că mediul de reglementare constituie un obstacol pentru reinventarea modelului de afaceri, 58% indicând lipsa competențelor în rândul forței de muncă, 53% menționând absența tehnologiilor necesare, iar 49% subliniind instabilitatea lanțului de aprovizionare.
”Fiecare companie are nevoie de soluții personalizate în funcție de strategia, modelul operațional, sectorul industrial și peisajul competitiv. CEO-ii trebuie să aibă o viziune clară asupra modului în care afacerile, proiectele sau investițiile generează valoare și să fie pregătiți să ia decizii dificile, fie că este vorba despre realocarea resurselor sau redimensionarea lor. Alocarea flexibilă a resurselor este un semn distinctiv al companiilor cu performanțe excepționale și, cel puțin până într-un anumit punct, este esențială pentru reinventarea modelului de afaceri”, a explicat Dinu Bumbăcea.
Sondajul relevă că 53% dintre executivii din România au realizat o realocare a resurselor (financiare și umane) de peste 10% comparativ cu anul anterior.
Principalele concluzii ale sondajului sunt:
- 37% dintre CEO-ii din România anticipează creșterea economică în acest an, comparativ cu 26% în 2023. Astfel, procentul celor care se așteaptă la o contracție economică a scăzut de la 62% la 47%.
- Îngrijorările directorilor constau în inflație, volatilitatea macroeconomică și conflictele geopolitice.
- 37% se consideră foarte sau extrem de încrezători în perspectivele de creștere a veniturilor pentru propriile companii în următoarele 12 luni, față de 52% în 2023, iar 30% prevăd o diminuare.
- 61% cred că inovațiile tehnologice vor transforma semnificativ modelul de afaceri în următorii trei ani.
- 53% consideră că Inteligența Artificială Generativă (GenAI) va remodela radical operațiunile și va intensifica competiția în aceleași trei ani.
- 65% afirmă că organizațiile lor implementează măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice.
- 41% intenționează să efectueze cel puțin o achiziție în următorii trei ani.
Raportul CEO Survey 2024 pentru România este disponibil, iar rezultatele sunt discutate în cadrul evenimentului de lansare de către Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România, Adam Krason, CEO PwC Europa Centrală și Est, Mihaela Bîtu, CEO ING România și Bogdan Putinică, Country Manager, Microsoft România. De asemenea, raportul conține interviuri cu 10 CEO de top din România, care discută despre reinventarea afacerilor și impactul Inteligenței Artificiale.
Despre PwC
PwC își propune să genereze încredere în societate și să ajute la soluționarea problemelor majore. Activăm în 151 de țări cu o echipă de peste 360.000 de specialiști care furnizează servicii de calitate în consultanță pentru afaceri, audit și consultanță fiscală. Aflați mai multe despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.
PwC se referă la rețeaua PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare având personalitate juridică.
Acest material este susținut de PwC România.