STUDIU: Timpul petrecut de copii în fața ecranelor crește riscul de miopie! Iată regulile care pot ajuta

STUDIU: Timpul petrecut de copii în fața ecranelor crește riscul de miopie! Iată regulile care pot ajuta
Până în 2050, circa 40% din copii și adolescenți vor dezvolta probleme de sănătate oculară din cauza expunerii la ecrane, apreciază experții. Sursa foto: Yobro10 | Dreamstime.com

Consecințele negative ale timpului îndelungat petrecut de copii în fața ecranelor includ tulburări de somn și agitație, dar un alt risc semnificativ a fost identificat: miopia. Fiecare oră petrecută cu ochii pe telefon, televizor sau calculator contribuie la deteriorarea sănătății oculare, afectând în special copiii și tinerii. Soluția este limitarea timpului în fața ecranului albastru și încurajarea activităților în aer liber.

Astăzi, viața fără gadgeturi precum televizorul, smartphone-ul, tableta sau PC-ul este aproape imposibilă. Copiii manipulează telefoanele cu abilitate, iar cei mai mari pot sta ore întregi în fața computerului, uitând să ia o pauză, sărind peste mese și culcându-se târziu pentru a mai extrage un pic de timp în lumea virtuală.

Previziuni alarmante: 40% din tineri vor fi miopi până în 2050

Medicul confirmă faptul că ecranele emit lumină albastră artificială, care nu doar că afectează somnul și comportamentul copiilor, dar contribuie la creșterea miopiei. Expertizele arată că, până în 2050, aproximativ 40% dintre copii și adolescenți vor dezvolta această afecțiune oculară, echivalentul a circa 750 de milioane la nivel global, conform studiului publicat în British Journal of Ophthalmology. Fetele și tinerii din zonele urbane sunt cei mai vulnerabili.

Cercetările desfășurate în Coreea de Sud indică faptul că fiecare oră petrecută în fața ecranelor albastre crește riscul de miopie. Pe lângă factorii genetici, care nu pot fi modificați, timpul limitat petrecut în aer liber și concentrarea prelungită asupra obiectelor apropiate sunt alți factori corecți care pot influența riscul de miopie.

Studiul „Ecranele digitale și miopia” publicat în JAMA Network Open a analizat 45 de studii cu 335.524 de participanți și a demonstrat că fiecare oră suplimentară la ecran crește riscul de miopie cu 21%. Această proporție se amplifică semnificativ dacă timpul depășește patru ore, iar pentru cei deja miopi, o oră suplimentară în fața computerului crește cu 54% riscul ca afecțiunea să progreseze.

Cercetătorii au stabilit că „pragul de siguranță” este de a limita utilizarea ecranelor la mai puțin de o oră pe zi.

Reguli pentru preșcolari privind utilizarea ecranelor

Tulburările de somn și cele comportamentale sunt consecințe ale timpului petrecut în fața ecranelor albastre.

Preșcolarii sunt cei care suferă cel mai mult de problemele legate de somn din cauza expunerii prelungite la ecrane. Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea utilizării ecranului la o oră sau mai puțin pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, însă această limitare nu este întotdeauna respectată.

Cercetările din China sugerează că, pe măsură ce preșcolarii petrec mai mult timp în fața ecranelor, problemele legate de somn devin mai frecvente, apărând comportamente hiperactive și probleme de atenție.

Timpul prelungit la ecrane contribuie la comportamente precum agitația și dificultatea de a rămâne nemișcat, împreună cu probleme emoționale. Prof. dr. Shujin Zhou a precizat că expunerea la ecrane dăunează calității somnului, provocând adormirea greoaie și nopți agitate.

Cercetătorii au studiat 571 de mame din Shanghai care au raportat despre timpul petrecut pe ecrane de către copii lor. Rezultatele au indicat o legătură clară între utilizarea ecranului, calitatea somnului și problemele de atenție.

Un aspect important remarcat de cercetători a fost că calitatea somnului intermediază relația dintre timpul petrecut pe ecran și simptomele de hiperactivitate și probleme emoționale.

Adolescenții și lumina albastră

Ecranele cu lumina albastră afectează nu doar preșcolarii, ci și adolescenții, perturbând somnul pentru toate vârstele. Se știe că această lumină reduce producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.

Cercetările arată că expunerea la lumina albastră în timpul nopții reduce nivelul de melatonină și, astfel, dificultățile de somn cresc. Studiile au demonstrat că adolescenții pot îmbunătăți calitatea somnului prin reducerea timpului petrecut la ecrane seara.

Consecințele lipsei de somn nu se limitează la oboseală și lipsă de concentrare; pe termen lung, pot conduce la probleme de sănătate mai grave precum obezitatea și bolile de inimă. Dr. Dirk Jan Stenvers subliniază că plângerile legate de somn sunt tot mai frecvente în rândul adolescenților.

Cercetătorul olandez sugerează că aceste probleme se pot corecta prin limitarea utilizării ecranelor seara.

Evitați televizorul în camera copilului în primii ani de viață

Televizorul reprezintă aproximativ 42% din timpul zilnic petrecut pe ecranele copiilor cu vârste între 0 și 8 ani. Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea la două ore de televizor pe zi pentru copiii mai mari de 2 ani și evitarea completă pentru cei sub 2 ani.

Cercetările de la Universitatea din Massachusetts au demonstrat că expunerea la televizor și prezența acestuia în dormitor afectează somnul copiilor. 470 de copii cu vârste între 33 și 71 de luni au fost observați.

Cei care urmăreau mai mult televizor aveau un somn semnificativ mai scurt și de calitate inferioară, dar și un somn mai lung pe timpul zilei. Somnul total de 24 de ore a fost mai scurt pentru acești copii.

Copiii cu televizoare în dormitor au avut tendința de a se uita la televizor mai târziu în noapte și experimentează un impact negativ asupra somnului.

Expunerea la televizor este corelată cu un somn mai scurt și cu probleme de somn, iar pentru copiii cu vârste între 4 și 7 ani, fiecărei ore de vizionare îi corespunde o reducere semnificativă a timpului de somn.

Părinții ar trebui să impună limite clar definite pentru timpul petrecut de copii în fața ecranelor și să discute despre importanța unui somn de calitate.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences