Suedia își propune să investească 10 miliarde de euro în modernizarea buncărelor antiatomice

Suedia își propune să investească 10 miliarde de euro în modernizarea buncărelor antiatomice
Centrul de date Pionen White Mountain, cândva un buncăr și un adăpost nuclear din perioada Războiului Rece, care găzduiește un centru de stocare de înaltă securitate. Stockholm, Suedia, 9 decembrie 2010. FOTO: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Suedia a anunțat o investiție semnificativă de 100 de milioane de coroane (aproximativ 10 milioane de dolari) pentru evaluarea și renovarea adăposturilor de apărare civilă, ca reacție la riscurile de război, conform agenției France Presse.

În urma invaziei ruse în Ucraina, Suedia și alte state europene au inițiat creșterea bugetului pentru apărare, amplificată recent de incertitudinile legate de angajamentele SUA față de alianța NATO.

Cu 64.000 de buncăre de apărare, Suedia deține mai multe adăposturi decât aproape orice altă țară, având capacitatea de a adăposti aproximativ șapte milioane de cetățeni.

De când Suedia a devenit membră NATO în martie 2024, Agenția pentru situații de urgență civilă (MSB) a început să efectueze inspecții mai frecvente ale adăposturilor antiatomice, inclusiv unele care pot găzdui mii de persoane simultan.

Buncărele antiatomice oferă protecție împotriva undelor de șoc și a resturilor de bombe, exploziei, precum și a valurilor de căldură generate de o armă nucleară, precipitațiilor radioactive și gazelor din arme chimice și biologice, conform MSB.

Guvernul suedez va investi și în îmbunătățirea capacității serviciilor de urgență de a opera în perioada conflictelor, întărirea securității cibernetice și reîntregirea stocurilor de medicamente.

MSB a anunțat luni demararea unui amplu proiect de modernizare a adăposturilor nucleare, un proces ce se estimează că va dura "doi până la trei ani".

Până în prezent, lucrările au început la 25 din cele 80 de adăposturi de dimensiuni mari, conform comunicatului agenției suedeze.

În 2025, agenția plănuiește să înlocuiască filtrele care oferă protecție împotriva armelor chimice și radiologice în adăposturi.

Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat în ianuarie că Suedia „nu se află în război, dar nici nu este în pace”, făcând referire la atacurile hibride, suspiciunile de sabotaj în Marea Baltică și conflictele prin intermediari pe teritoriu.

Săptămâna trecută, el a dezvăluit planuri de a crește cheltuielile pentru apărare cu 30 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

De-a lungul timpului, Stockholm a redus cheltuielile militare după finalizarea Războiului Rece, dar a început să le crească din nou după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Politica de „apărare totală” a Suediei a fost reactivată în 2015, combinând eforturile militare cu cele de apărare civilă, și a fost extinsă în urma invaziei ruse în Ucraina în 2022.

Recent, guvernul a instituit postul de ministru al apărării civile, care colaborează cu ministrul forțelor armate, pentru a mobiliza civili la fel cum sunt mobilizați militarii.

Într-o declarație separată, Danemarca a anunțat că va achiziționa un număr de rachete de apărare antiaeriană Mistral de la firma franceză MBDA, suma exactă rămânând neprecizată.

De asemenea, Danemarca a confirmat achiziția a 130 de vehicule blindate de la compania finlandeză Patria, în schimbul a 275 de milioane de dolari.

Recomandari
Show Cookie Preferences