Titlurile Fidelis din august 2024 au fost listate luni la Bursa de Valori București / Ministerul Finanțelor va lansa o nouă emisiune în octombrie

Titlurile Fidelis din august 2024 au fost listate luni la Bursa de Valori București / Ministerul Finanțelor va lansa o nouă emisiune în octombrie

Ministerul Finanțelor plănuiește noi emisiuni Fidelis în luna octombrie. Anunțul a fost făcut de Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, cu ocazia listării titlurilor din august 2024 la Bursa de Valori București (BVB), aceasta fiind cea mai mare emisiune de până acum.

Statul a reușit să atragă 3,2 miliarde lei de la populație, înregistrând peste 20.000 de ordine între 8 și 20 august 2024, stabilind astfel un nou record, depășind suma de 3,19 miliarde lei din aprilie.

Iată emisiunile care au captat cel mai mult interes din partea românilor, conform Ministerului de Finanțe:

  • Emisiunea în lei, cu o scadență de 5 ani și o dobândă de 7%, a adunat peste 972 milioane de lei, prin 5.122 ordine;
  • Emisiunea în euro, cu scadența la 1 an și o dobândă de 4%, a adus o sumă totală de peste 205 milioane euro, echivalentul a peste 1,02 miliarde lei, prin 5.297 ordine;
  • Emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani și o dobândă de 5%, a strâns un interes de peste 105 milioane euro, echivalentul a 528 milioane lei, prin 3.652 ordine;
  • În ceea ce privește emisiunea în lei, cu scadența de 1 an și dobânda de 5,8%, investitorii au plasat peste 514 milioane lei, prin 4.615 ordine;
  • Tranșa dedicată donatorilor de sânge (1 an cu dobândă de 6,8%) a generat peste 202 milioane lei, fiind achiziționată de 1.608 români.

Aceste titluri de stat pot fi păstrate până la scadență, dar deținătorii au opțiunea de a le vinde sau de a achiziționa altele în cadrul oricărei sesiuni de tranzacționare la BVB, prin intermediul unui broker autorizat.

Bursa de Valori București precizează că, dacă deținătorii aleg să păstreze titlurile de stat, aceștia dispun de două opțiuni:

1. Vor primi dobânda anuală, iar la maturitate vor primi principalul în contul bancar comunicat către Depozitarul Central, dacă achiziția a fost realizată printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a necesita semnarea unui contract de prestări servicii financiare.

2. Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii financiare, și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. Astfel, deținătorii vor avea titlurile în contul de investiții, unde vor primi cuponul anual, iar la maturitate vor primi principalul.

În plus, Statul continuă programul Tezaur din august, însă titlurile din acest program nu sunt listate pe piața de capital, având scadențe de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 5,8% și respectiv 6,6%.

Diferențele dintre Fidelis și Tezaur

Pentru Fidelis, suma minimă necesară pentru investiție este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în euro), având o emisiune dedicată donatorilor de sânge cu un minim de 500 lei.

În contrast, Tezaur nu impune o sumă minimă de investiție. Ștefan Nanu a afirmat recent că există persoane care investesc chiar și doar 100 de lei.

Investitorii care aleg Fidelis vizează posibilitatea de a vinde titlurile în viitor (dacă este necesar), obținând rapid banii fără a pierde dobânda acumulată. Totuși, randamentul final poate varia, în funcție de prețul pieței.

Pe de altă parte, la Tezaur poți solicita răscumpărarea, dar aceasta va implica pierderea dobânzii, mai ales dacă ai investiția pe o durată de 3 ani și decizi să retragi banii după un an din cauza unei urgențe.

O altă distincție importantă este metoda de achiziție. La Fidelis, titlurile se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital Partners, BCR, BRD sau prin intermediul unui broker, în timp ce la Tezaur achiziția se face prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei cu un apetit mai mare pentru risc se pot orienta către alte instrumente financiare, cum ar fi fondurile de investiții (cu diverse niveluri de risc) sau intervenția directă pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

Recomandari
Show Cookie Preferences