Turbulențe majore pe piețele financiare în „Lunea Neagră 2024”: Acțiunile din Japonia și din alte piețe asiatice au suferit scăderi semnificative / Pierderi și pe bursele europene și americane

Turbulențe majore pe piețele financiare în „Lunea Neagră 2024”: Acțiunile din Japonia și din alte piețe asiatice au suferit scăderi semnificative / Pierderi și pe bursele europene și americane
Broker șocat de ce se întâmplă pe bursa din Coreea de Sud, care a căzut cu aproape 9% luni - FOTO: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Luni, piețele financiare au înregistrat scăderi dramatice, acțiunile din Japonia căzând cu 12,4%, cea mai abruptă scădere din 1987, din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune în Statele Unite. Această veste a determinat investitorii să abandonese activele riscante, anticipând totodată reduceri rapide ale dobânzilor pentru a stimula economia, conform unei reportaj Reuters.

Evenimentele cheie până acum:

  • Bursa de la New York a încheiat sesiunea de luni într-o cădere abruptă, însoțită de panică, din cauza temerilor legate de recesiunea americană și creșterea valorii yenului. Dow Jones a înregistrat o pierdere de 2,60%
  • Bursele europene au avut de asemenea o zi negativă, afectate de riscurile unei recesiuni în SUA.
  • Pe piețele globale, majoritatea indicilor au fost în „zona roșie”, iar vânzările de acțiuni au continuat din săptămâna precedentă, pe fondul temerilor de recesiune în SUA.
  • Bursa din Japonia a înregistrat cea mai mare scădere zilnică de la criza din 1987, indicele Nikkei pierzând peste 12%. La un moment dat, scăderea a fost mai accentuată decât în 1987, iar piețele financiare au fost afectate de o cădere neașteptată ce a șters peste 1.700 de miliarde de dolari din valoarea acțiunilor globale.
  • Alte burse asiatice au avut corecții semnificative, cu excepția celor din China, care au avut rezultate pozitive pe fondul unor date economice optimiste.
  • Yenul a atins maximuri recente, pe măsură ce investitorii au reacționat la decizia-surpriză a Băncii Japoniei de a crește dobânzile, impactând investitorii implicați în „carry trade”.

Bursa de la New York a terminat sesiunea de luni cu scăderi alarmante, pe fondul temerilor referitoare la o recesiune în SUA și aprecierea yenului, conform AFP.

  • În cea mai slabă zi de tranzacționare din 2022, indicele Dow Jones a pierdut 2,60%, iar indicele Nasdaq, concentrat pe acțiunile tehnologice, a atins cel mai scăzut punct din luna mai, scăzând cu 3,43%. Acesta a ajuns la 16.200,08 puncte.
  • Indicele S&P 500 a suferit la rândul său cea mai slabă sesiune din ultimii doi ani, cedează 3,00%, ajungând la 5.186,33 puncte.

Indicele VIX, cunoscut și sub numele de „indicele fricii”, a atins cel mai ridicat nivel din martie 2020, în timpul pandemiei Covid-19, situându-se la 35,72 puncte, în creștere cu 52%.

Bursele europene au încheiat ziua luni cu scăderi considerabile, afectate de riscurile asociate recesiunii în SUA.

Bursa din Paris a înregistrat o pierdere de 1,42%, coborând la 7.148,99 puncte, cel mai scăzut nivel din noiembrie.

Londra a scăzut cu 2,04%, Frankfurt cu 1,82% și Milano cu 2,27%. Indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut 2,17%.

„Piețele erau deja într-o situație delicată înainte de vinerea trecută, dar raportările slabe referitoare la piața muncii din SUA au provocat o panică globală. Asistăm deja la scăderi dramatice în Asia”, a afirmat Jim Reid, strateg la Deutsche Bank.

Yenul s-a apreciat cu 2,4% față de dolar, o mișcare rapidă pe piețele valutare, indicând o lichidare masivă a pozițiilor riscante, conform analizei Barron’s.

Panica de pe piețele bursiere s-a extins și către criptomonede, prețurile bitcoin și ethereum scăzând brusc într-o singură zi.

Au fost afectate și piața metalelor prețioase; aurul, deși considerat o valoare de refugiu, a scăzut cu 2%, ajungând la 2.393 dolari pe uncie, iar argintul cu 5%, până la 26,90 dolari pe uncie.

După doi ani în care aurul s-a apreciat datorită căutării de protecție împotriva inflației, prețul acestuia a scăzut, pierzând peste 100 USD pe uncie în această zi tumultoasă.

„Aurul nu este imun la crizele financiare; a suferit o pierdere semnificativă ca rămăsă de la prăbușirea piețelor financiare globale”, a explicat Adrian Ash, expert la BullionVault, făcând referire la o zicală bursieră veche.

Turbulențele au afectat și piața cuprului, prețul acestuia scăzând cu 1,9% să ajungă la 8.887 dolari pe tonă, cea mai mică valoare din martie.

„Indicele fricii” pe Wall Street a atins cel mai ridicat nivel din patru ani. VIX, care măsoară așteptările piaței legate de volatilitate, a atins un maxim nemaivăzut din iunie 2020.

Contractele futures legate de indicii bursieri americani au suferit scăderi luni, cele referitoare la Nasdaq scăzând cu aproape 4%, potrivit Reuters.

Acțiunile marilor companii, care au condus creșterea indicilor la recorduri, au scăzut considerabil înainte de deschiderea pieței americane.

De exemplu, cotația futures pentru Apple a avut o scădere de 7,3% după ce Berkshire Hathaway și-a redus semnificativ participația la companie, ceea ce sugerează o prudență sporită în raport cu economia americană.

Pierderile au fost de asemenea resimțite în economia zonei euro, unde s-a observat stagnarea în luna iulie, ca rezultat al scăderii cererii de bunuri și servicii, conform unui sondaj realizat de firma de date S&P Global citat de The Guardian.

Indicele PMI compozit al zonei euro a coborât la 50,2, un semn că activitatea economică a avut o creștere nesemnificativă (50 este limita între expansiune și contracție). Activitatea în sectorul serviciilor a încetinit, cu o scădere a comenzilor noi.

„Activitatea economică din zona euro a crescut foarte puțin în iulie, iar sectorul serviciilor a încetinit comparativ cu începutul anului. Declinele din sectorul industrial persistă”, a comentat Dr. Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.

„Evenimentele extraordinare din vară, cum ar fi Campionatul European de Fotbal și Jocurile Olimpice din Franța, nu vor asigura un impuls semnificativ pentru a doua jumătate a anului”, a adăugat el.

Prețul bitcoin a scăzut cu peste 8 procente, ajungând puțin peste 53.000 de dolari.

Aceasta scădere vine după o apreciere de peste 10% luna trecută, provocată de așteptările ca Donald Trump, favorabil bitcoin, să câștige alegerile prezidențiale din SUA.

În prima sesiune a zilei, bursele europene arată o volatilitate mare, iar investitorii continuă să își vândă acțiunile, chiar dacă nu se compară cu vânzările dramatice observate în sesiunile asiatice.

„Sectorul tehnologic înregistrează cele mai mari pierderi, indicele Stoxx Tech scăzând cu aproape 5%, cele mai scăzute valori din ultimele șase luni, afectând companiile din sectorul semiconductorilor, precum ASM International, BE Semi și ASML.

Sectoarele ciclice, cum ar fi băncile, titlurile energetice și mineritul, sunt, de asemenea, afectate semnificativ. Chiar și titlurile defensive din sectorul bunurilor de consum au resimțit presiuni, conform analizei unei publicații financiare.

Indicele STOXX 50 pentru cele mai mari acțiuni din zona euro a scăzut cu 3,38%, indicele britanic FTSE cu 2,47%, indicele german DAX cu 3,00%, iar indicele francez CAC 40 cu 2,82%.

Averea netă a lui Jeff Bezos a scăzut cu 15,2 miliarde de dolari vineri, o predicție a declinului care a dus la pierderi de 134 miliarde de dolari pentru cei mai bogați 500 de oameni din lume, accentuând panica de pe piețe.

Efectele dezechilibrului s-au resimțit și pe Bursa de la București, unde indicele principal BET a scăzut cu aproape 4%.

Yenul continuă să se aprecieze, afectând investitorii și intensificând vânzările de acțiuni, conform publicației The Guardian.

Yenul a atins cel mai performant nivel față de dolar anul acesta, la 142,3. Comparativ, săptămâna trecută, acesta era la aproximativ 154 de yeni per dolar, până când Banca Japoniei a surprins piața prin majorarea dobânzilor.

Această decizie a influențat așa-zisul „carry-trade”, unde un investitor se împrumută în valute cu dobândă mică, cum ar fi yenul, pentru a reinvesti în active cu randamente mai mari.

În acest moment, indicele taiwanez Taiex este la -8,35%, iar indicele coreean KOSPI la -8,78%.

Fragilitatea economiei a afectat de asemenea cotațiile petrolului, sortimentul Brent, de referință internațională, scăzând cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, cel mai scăzut preț din luna ianuarie.

–––

Yenul și francul elvețian, considerate active de refugiu, s-au apreciat în urma lichidării tranzacțiilor „carry trade”, iar speculațiile sugerează că unii investitori au fost nevoiți să vândă poziții profitabile pentru a obține fonduri necesare acoperirii pierderilor.

Panica s-a amplificat pe mai multe burse din Asia, iar așa-numitele „circuit breakers” s-au activat, oprit tranzacționarea automată pentru a evita pierderi și mai mari.

Cotațiile futures pe Nasdaq au scăzut cu 4,7%, iar indicii S&P 500 au înregistrat o cădere de 12,4% ca efect al crizei pe piețele globale.

În Europa, indicii EUROSTOXX 50 futures au scăzut cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%.

Indicele japonez Nikkei a înregistrat o scădere extraordinară de 13%, atingând cele mai scăzute valori din ultimele șapte luni, o prăbușire fără precedent de la criza financiară globală din 2011.

Indicele MSCI al acțiunilor din zona Asia-Pacific (excluzând Japonia) a suferit o pierdere de 4,2%.

Indicele blue-chip CSI 300 din China a scăzut cu doar 0,5%, beneficiind de o creștere a indicelui PMI la 52,1.

Căderi pe bursele japoneze, europene și americane

Piețele financiare globale sunt supuse presiunii pe fondul temerilor de recesiune în SUA, iar indicele japonez Topix a scăzut în prima parte a zilei de luni cu până la 7,3%, ștergând practic câștigurile de la începutul anului, conform Financial Times. Nikkei 225 avusese vineri o cădere similară de 5,9%.

Panică din Japonia s-ar putea răspândi și în Europa și SUA, conform traderilor din Tokyo, iar investitorii se așteaptă la o volatilitate crescută din cauza lentorii reacției Rezervelor Federale la semnele de încetinire a economiei americane.

„Situația s-a schimbat drastic peste noapte”, a afirmat Torsten Slok, economist-șef la Apollo. Investitorii considerau dacă să trateze numărul locurilor de muncă din vineri ca un incident izolat sau dacă SUA se află „într-o încetinire semnificativă”.

Fed a menținut atât dobânzile săptămâna trecută, dar reacția piețelor sugerează că investitorii cred că băncile centrale pot fi întârziate în a răspunde nevoilor economice.

Economiști de la JPMorgan s-au alăturat celor care cer Fed să reducă dobânzile cu 0,5 puncte procentuale în următoarele întâlniri.

Volatilitate crescută pe piețele financiare

Indicele VIX, care măsoară volatilitatea așteptată pe piața bursieră din SUA – cunoscut și sub numele de „indicele fricii” – a crescut cu 29 puncte vineri, atingând valori de vârf de la criza bancară din martie.

Acest indice permite investitorilor să obțină profituri din fluctuațiile așteptate ale indicelui S&P 500. Denumirea „indicele fricii” provine din reacțiile rapide ale prețurilor din timpul începuturilor de panică.

Investitorii din Europa, Asia și New York sunt alarmati de datele americane despre economie, generând îngrijorări că cea mai mare economie a lumii este în dificultate.

Aceste date, coroborate cu rezultatele dezamăgitoare ale companiilor tehnologice precum Amazon și Intel, au dus la vânzări de acțiuni vineri, cu acțiuni în Orientul Mijlociu scăzând și ele duminică, din cauza tensiunilor persistente.

Analiștii se tem că alte semne de fragilitate economică ar putea agrava situația. O încetinire în Germania a determinat analiștii să tragă semnale de alarmă referitoare la recesiune, iar creșterea ratelor de dobândă din Japonia a avut drept consecință o pierdere de 2.216 puncte, aproape 6%, pe indicele Nikkei.

Săptămâna aceasta sunt așteptate date economice în SUA, inclusiv pentru sectorul serviciilor și numărul solicitanților de șomaj.

Piețele au fost agitate în săptămâna precedentă, după ce datele privind locurile de muncă au arătat o încetinire bruscă, de doar 114.000 de locuri de muncă create față de estimate de 175.000.

Rata șomajului a crescut la 4,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar activitatea de producție din SUA a scăzut la minime istorice.

Aceste date alimentate de frică în legătură cu economia sugerează că Federația ar putea fi nevoită să reducă ratele mai rapid ca răspuns la cererea redusă.

Recomandari
Show Cookie Preferences