Universitatea Oxford a ales „brain rot” drept cuvântul anului 2024

Universitatea Oxford a ales „brain rot” drept cuvântul anului 2024
Exemplar al Dicționarului Oxford, FOTO: Suneth Rathnayake / Dreamstime.com

Termenul „brain rot” sau „putregai cerebral” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de Oxford University Press, în contextul crescut al îngrijorărilor privind utilizarea excesivă a platformelor de socializare și a conținutului care poate „absorbi” capacitatea de gândire, conform unui comunicat de presă.

Peste 37.000 de persoane au participat la vot pentru a selecta cuvântul câștigător dintr-o scurtă listă de șase opțiuni, realizată de Oxford University Press, editura care publică și renumitul Oxford English Dictionary.

Premiul anual își propune să reflecte tendințele și stările de spirit ale anului, iar în trecut câștigătorii au inclus termeni precum „rizz” și „climate emergency”.

Conform definiției oficiale, „brain rot” descrie „posibila deteriorare a capacității mentale sau intelectuale a unei persoane, considerată a fi cauzată în special de consumul excesiv de materiale, în principal de conținut online, care este perceput ca fiind trivial sau lipsit de provocare”.

Oxford University Press a subliniat că termenul a căpătat o semnificație nouă în 2024, utilizat pentru a evidenția îngrijorările legate de efectele consumului excesiv de conținut online de calitate scăzută, în special pe rețelele de socializare.

Originea termenului „brain rot” în 1854

Deși a câștigat popularitate recentă, prima sa mențiune a fost în cartea „Walden” a lui Henry David Thoreau, publicată în 1854.

Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, a declarat: „Brain rot” reprezintă unul dintre riscurile percepute ale vieții online și modul în care ne petrecem timpul liber. Aceasta sugerează o continuare legitimă a discuției culturale despre relația dintre umanitate și tehnologie. Nu este surprinzător că un număr atât de mare de votanți au adoptat termenul, alegându-l ca preferatul nostru pentru acest an.”

„Este, de asemenea, intrigant că „brain rot” este un termen adoptat de generațiile Z și Alpha, acele comunități majoritare în utilizarea și crearea conținutului digital la care face referire.”

Alte cuvinte populare pe lista scurtă a Universității Oxford

Pe lângă „brain rot”, lista scurtă a inclus cinci alte cuvinte, printre care „demure”, asociat cu o tendință din social media care se referă la un comportament reținut; „dynamic pricing”, care descrie varierea prețului unui produs sau serviciu în funcție de cerere; „lore”, un set de informații de fundal despre o persoană sau un subiect; „romantasy”, un gen de ficțiune care îmbină romantismul cu fantezia; și „slop”, referindu-se la conținut online de calitate inferioară generat de inteligența artificială.

Lista scurtă a fost alcătuită de un grup de patru experți, coordonat de lexicografa Susie Dent, cunoscută datorită aparițiilor sale în emisiunea „Countdown” de pe Channel 4. Oxford University Press a considerat opinia publicului în desemnarea câștigătorului, pe lângă comentarii și alte analize înainte de anunțul final.

În rândul recentelor selecții anterioare pentru premiul Oxford se numără „rizz”, o abreviere a cuvântului charisma, care a fost o alegere anul trecut. Termenul „goblin mode” a fost ales în 2022, iar „vax”, din perioada pandemiei, a câștigat premiul în 2021.

Recomandari
Show Cookie Preferences