VIDEO Tronsonul problematic de pe Autostrada Transilvania: Lucrările reluate după 12 ani / Starea actuală a lotului abandonat de Bechtel, cu un viaduct construit în mijlocul unui lac

Un antreprenor român a demarat lucrările pentru finalizarea unui tronson al Autostrăzii Transilvania, care a fost lăsat de izbeliște de Bechtel și a rămas neefectuat timp de 12 ani.
Din ianuarie, firma „Construcții Erbașu” a obținut autorizația de construire pentru a finaliza aproape 27 de kilometri de autostradă între Suplacu de Barcău și Chiribiș.
Acest tronson fusese realizat de Bechtel cu un progres de aproape 50% în urmă cu mai bine de 15 ani. Ulterior, în 2013, contractul cu Bechtel a fost încheiat, iar lucrarea a fost abandonată.
După o absență de 10 ani, finalizarea proiectului a fost din nou încredințată. Evaluarea tehnică a relevat că lucrările anterioare au atins doar 37% din stadiul necesar, iar unele dintre ele vor necesita refacerea completă sau întărirea.
Imagini din dronă ilustrează primele lucrări semnificative pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș, renumit pentru viaductul uriaș de 1,6 km care trece peste un lac de acumulare, viaduct construit parțial de Bechtel și nefinalizat timp de ani.
Asociația Pro Infrastructura: „Deși tronsonul este simplu, pot apărea riscuri care să conducă la surprize neplăcute”
„În prezent, antreprenorul are o progresie lentă: nici prea încet, nici foarte rapid”, scrie Asociația Pro Infrastructura, care a filmat lotul din dronă.
„Sperăm că și-ar va intensifica semnificativ munca odată ce vremea se îmbunătățește, pentru a putea finaliza restul de aproximativ 60% din lucrările rămase de la Bechtel”, afirmă ONG-ul.
„Deși tronsonul nu este complicat, există riscuri legate de elementele importante lăsate nereformate atâta vreme. Deocamdată, totul pare să fie sub control, dar ne vom simți mai ușurați numai după ce vom observa toate grinzile imense produse de Bechtel instalate pe suporturi. Vor apărea complicații dacă va fi nevoie să refacem grinzi sau unele dintre fundațiile și pilonii acestor grinzi.”
Avem speranța că vom avea și un pic de noroc, dar și un antreprenor competenț în infrastructura rutieră majoră, care va dori (și va putea) să finalizeze la timp, conform termenului contractual din iulie 2026, ceea ce va marca după 22 de ani de la prima săpătură efectuată de Bechtel”, notează Pro Infrastructura.
A3 Suplacu de Barcău – Chiribiș
- Lungime: 26,35 km
- Antreprenor: Construcții Erbașu
- Valoare: 884 milioane lei
- Contractare: noiembrie 2023
- Începere proiectare: martie 2024
- Autorizație de construcție: ianuarie 2025
- Termen de execuție: 18 luni (iulie 2026)
Contractul include realizarea mai multor lucrări de artă, cum ar fi 3 viaducte, 8 pasaje și 8 poduri, inclusiv un pod complex de 1.650 m – Pod peste lacul de acumulare la km 6+655.60, viaductul început, dar neterminat de Bechtel.
Tronsonul adiacent, de 13,5 km de la Nușfalău la Suplacu de Barcău, a fost finalizat de o companie din Turcia și a fost deschis circulației la sfârșitul lunii septembrie 2023. Tronsonul de la Chiribiș la Biharia are un constructor, însă lucrările nu au demarat din cauza unor blocaje legale. De asemenea, tronsonul de la Biharia la graniță a fost deschis circulației în 2020.
Tronsonul denumit „tronsonul problematic” în Autostrada Transilvania
Terenul Suplacu de Barcău – Chiribiș a fost desemnat „tronsonul problematic” de-a lungul anilor, deoarece, deși a fost cel mai avansat dintre lucrările abandonate de Bechtel, nu a fost finalizat. Fie autoritățile nu au reușit să demareze procedurile la timp, fie au intervenit constructori care nu au putut îndeplini obligațiile contractuale.
Proiectul de la Suplacu de Barcău la Chiribiș (și mai departe către Borș) a fost abandonat în 2013, când ministrul PSD de atunci, Dan Șova, a decis încheierea contractului cu Bechtel. Tronsonul fusese realizat în proporție de aproape 50%, inclusiv o mare parte din cunoscutul viaduct de 1,8 km de la Suplacu de Barcău, care traversează lacul de acumulare cu același nume.
Ulterior, CNAIR a scos la licitație proiectul, a semnat un contract în 2015 cu o asociere spaniolă, dar în 2016 l-a reziliat din cauza mobilizării slabe a constructorului.
Apoi, în decembrie 2020, proiectul Suplacu de Barcău – Chiribiș a fost relansat la licitație, iar în martie 2021 au fost depuse patru oferte, iar în septembrie 2021 a fost desemnat câștigătorul – Construcții Erbașu – Vahostav – SK A.S., cu o ofertă de 542 milioane lei. Contestațiile au dus la anularea licitației.
În iulie 2022, fostul ministru Cătălin Drulă a acuzat ministerul de transporturi de anularea licitației, în timp ce ministrul Grindeanu anunța pe Facebook că ofertele sunt în reevaluare și că un câștigător va fi anunțat până în august. În final, licitația a fost anulată, iar disputa a fost dusă în instanță.
După încă șase luni, CNAIR a relansat licitația pentru finalizarea tronsonului.
În noiembrie 2021, astfel, a fost contractată din nou finalizarea lucărilor. Astfel s-au făcut 11 ani de când Bechtel a părăsit șantierul…