VIDEO Victor Ponta, la comandamentul de inundații din mai 2014: „Să gestionăm apa pentru a preveni inundațiile”

VIDEO Victor Ponta, la comandamentul de inundații din mai 2014: „Să gestionăm apa pentru a preveni inundațiile”
22 aprilie 2014 - Victor Ponta, atunci premier, vizitează comuna Beiu, afectată de inundații. Foto: Liviu Sova / Agerpres

Pe 19 mai 2014, Victor Ponta, în calitate de premier al României, a condus un comandament pentru inundații la Palatul Victoria, discutând despre asistența pe care țara noastră o poate oferi Serbiei și Bosniei. El a menționat că sârbii „au reușit să evite catastrofe, inclusiv inundarea Belgradului” și a solicitat reprezentanților de la Apele Române și Hidroelectrica „să calculăm cât putem de bine ce se poate evacua pe Dunăre pentru a nu-i lăsa pe ei cu apă prea multă și pentru a ne proteja pe noi”.

Deciziile luate de Guvern pe 19 mai 2014 și discuțiile purtate sunt disponibile în întregime pe site-ul oficial al Guvernului.

Victor Ponta era însoțit de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier și ministru al dezvoltării, și Gabriel Oprea, vicepremier și ministru de Interne. În cadrul întâlnirii, s-a decis constituirea unui comandament național la Craiova, iar Liviu Dragnea a fost numit coordonator al operațiunilor legate de inundațiile din țară.

Asistența solicitată de Victor Ponta pentru Serbia și Bosnia

În aceeași întâlnire, Ponta a menționat că „ne-am coordonat cu autoritățile din Serbia și am reușit să prevenim pericole și mai mari”.

El a cerut soluții de sprijin și i-a desemnat pe Raed Arafat, secretar de stat, și pe Dan Cornel Baranca, președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, să comunice cu autoritățile din cele două țări.

În plus, Victor Ponta a declarat: „Să punem imediat la dispoziție echipamentele de care au nevoie, inclusiv pompe… Avem cinci la dispoziție, nu? Două la Timișoara și trei în București. Putem să trimitem una de la Timișoara pentru a o împrumuta Serbiei în această perioadă. Celelalte le păstrăm în cazul unor crize interne. De asemenea, vă rog să aduceți pături, apă, alimente și tot ce putem oferi.”

„Așa cum România așteaptă ajutor în momente dificile, la fel trebuie să procedăm și cu Serbia și Bosnia. Domnule Arafat, vă rog să mențineți legătura cu autoritățile din aceste țări și să oferim tot ajutorul necesar”, a subliniat Ponta.

Ponta: „Să căutăm soluții prin intermediul specialiștilor”

Mircea Dușa, pe atunci ministru al Apărării, a subliniat disponibilitatea României de a interveni cu o escadrilă de elicoptere din Timișoara în cazul inundațiilor. Ponta a sugerat să se consulte și autoritățile din Serbia pentru a oferi ajutor.

„Să întrebăm și autoritățile din Serbia dacă putem oferi asistență suplimentară. Am înțeles că, deși au înregistrat pierderi de vieți omenești și materiale, au reușit să evite mari catastrofe, inclusiv inundarea Belgradului,” a adăugat Ponta.

El a cerut și suportul celor de la Apele Române și Hidroelectrica, afirmând: „Să stabilim cât de mult putem evacua pe Dunăre pentru a preveni inundarea atât a lor, cât și a noastră. Trebuie să găsim soluții care să fie propuse de specialiști, nu de politicieni, referitor la debitul de apă ce trebuie să fie lăsat la Porțile de Fier.”

Victor Ponta susține că a protejat Belgradul sacrificând sate românești

Într-un interviu, Victor Ponta a declarat că a obținut cetățenia sârbească deoarece, în 2014, a dat ordine structurilor românești să deschidă valea de la Porțile de Fier, astfel protejând capitala sârbească de inundații.

El a menționat că partea românească a fost inundată, dar locuitorii au fost mutați și au primit despăgubiri rapid.

Liviu Dragnea, fost lider PSD și vicepremier pe vremea lui Ponta, a afirmat că acesta „distorsionează adevărul în favoarea lui” și se confruntă cu probleme de mitomanie.

Dragnea consideră că explicațiile lui Ponta pentru obținerea cetățeniei sârbe sunt menite să ascundă motivul real, respectiv că aceasta reprezenta „planul de rezervă” în cazul unei eventuale condamnări.

Fosta ministru al Apelor, Doina Pană, a declarat că afirmațiile lui Ponta nu reflectă realitatea, precizând că România nu a fost nevoită să deschidă Porțile de Fier, așa cum a declarat acesta.

Hidroelectrica a comunicat că, în mai 2014, exploatarea Porților de Fier a respectat toate convențiile și legislația în vigoare.

Recomandari
Show Cookie Preferences