VIDEOREPORTAJ Cum arată, din interior, fabrica din România de unde 9 din 10 tunuri și turele merg la export

VIDEOREPORTAJ Cum arată, din interior, fabrica din România de unde 9 din 10 tunuri și turele merg la export
In interiorul fabricii de turele de la Magurele, Foto: Hotnews

La câteva minute de București, fabrica produce lunar zeci de turele, stații de luptă automate și mortiere. Toate sunt asamblate aici, cu majoritatea componentelor fabricate în România, într-o unitate din Bacău. Unele dintre ele sunt destinate blindatelor Piranha 5 ale Armatei României, însă majoritatea, aproape nouă din zece, sunt exportate în diverse țări europene, în Statele Unite și, recent, în Australia.

  • O echipă de jurnaliști a avut ocazia să viziteze fabrica de turele din apropierea Bucureștiului, descoperind cum România s-a impus pe harta exportului militar cu tehnologie de vârf. Urmăriți în continuare videoreportajul realizat în acestă unitate.

„Cea mai mare parte a producției este destinată exportului” / Peste 50% din export a fost în Europa

Compania Elbit este originară din Israel, dar are o prezență de aproape 28 de ani în România. Cea mai mare divizie locală a sa, ELMET, este considerată „cel mai mare exportator de apărare din România”. La Bacău, Elmet produce majoritatea sistemelor și subsistemelor care sunt ulterior integrate în produse finale la fabrica de lângă București, cum ar fi turele cu tunuri de 30mm, stații de luptă automate cu mitraliere de 12,7mm și mortiere de 120mm.

„Cea mai mare parte a producției din aceste două locații este destinată exportului”, afirmă Udi Vered, vicepreședinte al Elbit Systems și manager general la divizia Elbit Systems Land.

„În ultimii cinci ani, am livrat din România către mai multe țări europene, precum și în SUA, diverse produse și subsisteme complete. Aproximativ 90% din activitatea de producție realizată la Elmet Bacău este dedicată exportului”, continuă Udi Vered.

Pentru 2024 se estimează o situație similară. Dintr-un total de 150 de milioane de dolari pe care compania le așteaptă în acest an, aproximativ 90% vor proveni din exporturi.

Conform datelor companiei, în 2023, mai mult de 50% din producția românească a fost destinată țărilor europene, iar restul a mers către națiuni din Asia-Pacific, Israel și SUA.

De exemplu, turelele de 30mm au fost livrate unor clienți precum România, Israel, Croația, Belgia și Polonia. Stațiile de luptă de 12,7mm au fost exportate în România, Israel, Austria, Argentina, Filipine, Ghana și Muntenegru.

Expert: „Industria de apărare e o necesitate și o oportunitate. Se vede foarte clar acum în situația din Ucraina”

„Industria de apărare este atât o necesitate, cât și o oportunitate” explică analistul politic și militar, comandor în retragere, Valentin Mateiu.

„Este necesară pentru că se leagă de securitatea națională. O națiune are nevoie de forțe armate, armament și muniție. Situatia din Ucraina face evidentă necesitatea echipamentelor și muniției”, adaugă Mateiu.

Potrivit acestuia, industria armamentului oferă oportunități, iar dezvoltarea sa permite integrarea în tendințele globale.

„Un alt aspect important al industriei de apărare este că ea promovează tehnologia de vârf. Este un sector unde se investește constant”, mai precizează expertul militar.

Echipamente făcute din 8.000 de piese diferite. „Marea majoritate produse în România, dar sunt și piese care vin din toate părțile globului”

La fabrica de lângă București, unitatea deschisă în 2018 se ocupă de asamblare, integrare și testare. Aici activează 20 de angajați români, susținuți de numeroși furnizori locali.

„Avem peste 100 de angajați indirecti, care sunt furnizorii noștri, toți din România”, afirmă Levi Stern, director la Elmet International SRL. În total, compania are aproape 500 de angajați în România, cu planuri de a ajunge la circa 700 până la sfârșitul anului.

„Sarcinile sunt foarte complexe, iar echipamentele pot fi realizate din peste 8.000 de piese diferite, majoritatea produse în România, dar și altele din întreaga lume. Aici ne ocupăm de integrarea acestora și efectuam toate verificările de calitate”, explică Stern.

Unitatea de lângă București are o capacitate de producție de opt turele lunar, trei stații de luptă de 12,7mm pe săptămână și două mortiere Cardom sau Spear, cu planuri de expansiune pentru a face față cerințelor în creștere.

Turele și sisteme realizate în România care vor fi livrate în Australia

Recent, Elbit, în colaborare cu Hanwha din Coreea de Sud, a câștigat competiția Land 400, destinată vehiculelor de luptă din Australia, cu o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

„Datorită experienței acumulate în realizarea turelelor de 30mm, cu suportul Armatei Române, am reușit să câștigăm proiecte mari, inclusiv programul Land 400. Produsele realizate în România vor fi livrate Australia și vor face parte din turela australiană”, adaugă managerul General al Elbit Systems Land.

Faptul că echipamentele militare din România ajung în țări avansate poate fi interpretat și în termeni diplomatici, consideră specialiștii.

„Cu cât o țară dezvoltă o industrie puternică și produce echipamente performante, cu atât acest lucru devine o parte integrantă a politicilor externe”, afirmă comandorul în retragere Valentin Mateiu.

În acest an, Elmet va extinde spațiile de producție la Bacău, Măgurele va beneficia de o nouă anexă, iar în 2024 se va deschide un „Centru de asamblare și producție electronică” în Brașov.

La București sunt proiectate noi sisteme de armament

De asemenea, compania are în București un centru de inginerie și proiectare care dezvoltă diverse sisteme de armament pentru armate din întreaga lume. Un exemplu este un sistem automat de tun de 105mm pentru tancuri ușoare.

Recent, inginerii din București au fost însărcinați cu proiectarea unui sistem de mortier pe turelă, cu capacitatea de a trage direct, solicitat de Austria pentru vehiculele sale de luptă. Proiectele Elbit din România se aliniază standardelor internaționale, promițând rezultate și mai bune.

Expert: „Industria de apărare devine pur și simplu un element esențial pentru securitatea națiunii”

„Viziunea noastră este de a crea în România un ecosistem complet pentru sisteme de apărare, servind și sprijinind alte țări europene”, a declarat Udi Vered.

„Industria de apărare devine un element crucial pentru securitatea națională. Având această capacitate, asiguri pacea, alături de forțele armate și în contextul apărării colective NATO. Dacă nu, va trebui mereu să improvizezi sau să inițiezi programe de înarmare, dar fără certitudinea unei continuități”, conchide comandorul în retragere Valentin Mateiu.

Armata Română, blindatele Piranha 5 și turela UT-30

Armata Română a semnat un acord cadru de aproape 900 de milioane de dolari pentru 227 de vehicule blindate Piranha 5. În afară de primele 36, produse în Elveția, restul sunt fabricate și asamblate la Uzina Mecanică București în colaborare cu General Dynamics Land Systems.

Recent, a fost semnat un alt acord cadru de aproape 600 de milioane de euro pentru un alt lot de 150 de blindate Piranha 5.

Dintre cele 227 inițiale, 150 vor avea turelă telecomandată UT-30, cu tun de 30mm, iar restul vor fi dotate cu diverse configurații, cum ar fi stații automate 12,7mm (puncte de comandă, CBRN, de recuperare) sau mortiere cu sistemul Cardom de 120mm.

Toate aceste sisteme de luptă vor fi realizate de Elbit în România, inclusiv modelele mai vechi, Piranha 3C, care au fost echipate cu stații de luptă de 12,7mm.

Cel mai complex sistem de luptă este turelă UT-30 cu tun de 30mm, complet automată și telecomandată, operată din interiorul vehiculului prin joystick și ecrane.

Turela include tunul Mk44 Bushmaster de 30mm, stabilizat pe două axe pentru a permite tragerea din mișcare. De asemenea, dispune de o mitralieră coaxială de 7,62mm.

Turela românească este dotată cu lansatoare de fum, detectoare laser pentru amenințări inamice și sistem de observare avansat, fiind capabilă să urmărească automat țintele.

Deși turela UT-30 poate fi echipată cu rachete antitanc, Armata Română nu a solicitat această variantă pentru vehiculele Piranha 5.

Sistemele de apărare activă pot fi integrate pe turelă, inclusiv Iron Fist, care detectează rachetele inamice și lansează contraproiectile.

  • Urmăriți videoreportajul realizat în fabrica de turele și mortiere din apropierea Bucureștiului:

Recomandari
Show Cookie Preferences