Yale va introduce un curs dedicat lui Beyoncé și influența sa culturală durabilă

Yale va introduce un curs dedicat lui Beyoncé și influența sa culturală durabilă
Beyoncé în luna iulie a acestui an, când a participat la o sesiune foto pentru promovarea noului ei album „Cowboy Carter”, FOTO: B4859 / Avalon / Profimedia

Începând cu anul viitor, Universitatea Yale din Statele Unite va lansa un curs dedicat lui Beyoncé, una dintre cele mai reprezentative artiste ale muzicii contemporane, și va explora impactul său semnificativ asupra culturii populare, conform unui raport al Associated Press.

Cursul intitulat „Beyoncé face istorie: Tradiție radicală de culoare, cultură, teorie și politică prin muzică” va examina cariera artistei din ultimul deceniu, începând cu albumul său din 2013 denumit simplu Beyoncé și culminând cu recentul său album, Cowboy Carter, lansat în acest an.

Cowboy Carter i-a adus lui Beyoncé un număr record de 11 nominalizări pentru următoarea ediție a Premiilor Grammy, programată pentru februarie 2025, o realizare personală remarcabilă pentru artista originară din Houston, Texas.

Daphne Brooks, profesoara de Studii Afro-Americane care va preda acest curs la Yale, își propune să utilizeze o varietate de melodii din repertoriul lui Beyoncé, precum și materiale video din concertele sale, pentru a crea un „portal” educațional care să ajute studenții să descopere contribuțiile intelectuale ale artiștilor de culoare.

„Vom discuta în profunzime despre cum lucrările critice și ideile unor mari gânditori din cultura americană rezonează cu muzica lui Beyoncé, gândindu-ne totodată cum putem integra filosofiile lor în analiza muncii ei, care a intrat uneori în conflict cu tradiția intelectuală radicală de culoare”, a detaliat profesoara Brooks.

Beyoncé, alături de Taylor Swift și Bob Dylan, studiați în universitățile din SUA

Asociația a subliniat că Beyoncé, pe numele său complet Beyoncé Giselle Knowles-Carter, nu este primul artist american care a inspirat un curs universitar. De-a lungul vremii, mai multe instituții de învățământ superior au oferit cursuri despre muzica și versurile lui Bob Dylan, singurul muzician care a obținut Premiul Nobel pentru Literatură.

Studii similar aveau loc și în Europa, unde unii profesori au început să predea cursuri despre Taylor Swift.

Cu toate acestea, profesoara Brooks de la Yale subliniază faptul că Beyoncé se află într-o clasă proprie și că artista a folosit platforma sa pentru a crește vizibilitatea și implicarea în mișcări politice și sociale.”

„Există vreun alt muzician pop care a invitat activiști de bază să participe în proiecte multimedia vaste așa cum a făcut ea din 2013 încoace?” a întrebat Brooks.

De asemenea, ea a menționat cum Beyoncé a integrat teme de „rasă, gen și sexualitate” în muzica sa, ilustrând astfel poveștile celor peste 400 de ani de opresiune a afro-americanilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences