Zile libere 2025. Când începe și cât durează minivacanța de Paște

Românii vor intra în minivacanța de Paște începând cu ziua de vineri, 18 aprilie, și se vor întoarce la serviciu marți, 22 aprilie. În acest an, sărbătorile Paștelui Ortodox și Catolic coincid, ambele având loc duminica, pe 20 aprilie.
Cea mai recentă dată când Paștele ortodox a fost sărbătorit în aceeași zi cu Paștele catolic a fost în 2017. Anul trecut, între cele două sărbători de Paște au fost cinci săptămâni distanță, respectiv 31 martie și 5 mai. 2028 va reprezenta următorul an în care aceste două sărbători vor coincide, iar acest lucru se va repeta și în 2031.
Paștele poate cădea începând cu data de 4 aprilie și cel mai târziu în data de 8 mai. În ultimele două decenii, Paștele a fost celebrat de 16 ori în aprilie și de patru ori în luna mai. Anul trecut, Paștele a fost sărbătorit târziu, pe 5 mai.
Zilele libere legale pentru Paște sunt 18 aprilie (Vinerea Mare) și 21 aprilie (a doua zi de Paște).
În anul precedent, funcționarii publici au beneficiat de șase zile libere cu ocazia Paștelui, deoarece sărbătoarea a coincis cu 1 Mai, o zi liberă prin lege.
În 2025, 1 Mai va fi celebrat cu două săptămâni după Paște, într-o zi de joi. Guvernul a stabilit că bugetarii vor avea liber și vineri, 2 Mai, pentru a crea o punte cu weekend-ul de 3-4 mai.
Zile libere legale în 2025
În anul 2025, românii vor avea un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor cădea în timpul săptămânii. După Paște, zilele libere pentru bugetari vor include:
1 mai (joi) – Ziua Muncii
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 – 9 iunie (duminică și luni) – Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25-26 decembrie (joi și vineri) – Crăciunul