9 locuri din București pentru cozonaci artizanali și alte delicatese de Paște (opțiuni vegane incluse)

În România, cozonacul este un ingredient de bază pe masa de sărbătoare. E bine cunoscut că un cozonac de calitate, preparat conform rețetelor tradiționale, nu se obține ușor și nu poate fi comparat cu variantele din comerț, adesea pline de ingrediente nesănătoase.
Cozonacul nu este un produs pe care să-l găsești oriunde și nici nu este foarte accesibil. Pentru cei care nu au timp sau abilitățile necesare pentru a pregăti masa de Paște, am găsit alternative excelente.
Din acest motiv, am compilat o listă cu unele dintre cele mai bune locuri din București, de unde poți achiziționa produse locale pentru sărbătoare, înainte de a împărtăși momente speciale cu familia.
Pe lângă cozonac, altă vedetă a meselor festive este salata de boeuf. Dacă nu vrei să te complici cu prepararea ei, Ala Dumitrache a anunțat că la restaurantul Balls (Dacia 114) se pot face comenzi pentru acest preparat de Paște.
„Am deschis pentru Paște!!! Ne propunem un meniu vegetarian și ușor pentru aceste zile. Suntem deschiși sâmbătă, duminică și luni – să sărbătorim primăvara împreună”, informează restaurantul dedicat chifteluțelor. Porțiile de salată de boeuf pot fi comandate prin mesaje private pe rețelele de socializare sau prin Whatsapp la 0722.322.526. Prețul este de 60 lei pentru o porție de 500 g, cu ridicare pe 4 și 5 mai.
Printre cele mai căutate cozonaci din București se numără și cei de la Zexe Braserie (bd. Aviatorilor 65), avându-l la timonă pe Ana Consulea, un cunoscut cofetar român. Se pot găsi aici cozonaci însiropați (120 lei / kilogram), care conțin alcool, și cozonaci clasici (110 lei / 1,2 kg).
De asemenea, Zexe oferă pască (110 lei / 1,1 kg) și alte delicii dulci potrivite pentru masa de Paște. Detaliile pentru comenzile pot fi găsite pe site-ul lor.
O brutărie apreciată din București este Grain Trip (Nerva Traian 16), care a anunțat și ea că sunt deschise comenzile pentru Paște.
„Puteți comanda online sau direct în brutărie. Ne vom ocupa de ridicarea comenzilor până pe 4 mai inclusiv”, au scris cei de la brutărie pe rețelele sociale.
Printre produsele anunțate se numără:
- Pască (cu brânză dulce, portocale și stafide în aluat brioche cu maia) (105 lei bucata)
- Cozonac cu cremă de ciocolată Valrhona, nuci și stafide (125 lei / bucata)
- Panettone cu șofran, ciocolată albă, portocale și fistic (125 lei / bucata)
Nu uita să comanzi și pâinea, care se epuizează rapid în perioadele aglomerate de sărbători. Toate comenzile sunt cu ridicare din brutărie și trebuie achitate la plasarea comenzii.
La Atelierul de Tarte (Ion Mihalache 20), Radu Darie se ocupă de tartele delicioase. Este un expert de care te poți baza pentru masa de Paște, având peste 100 de rețete de tarte, dar și cozonaci renumiți.
Pentru acest an, Radu oferă cozonac tradițional (129 lei), realizat conform unei rețete vechi cu aluat opărit, dar și Babka, disponibilă în două variante: însiropată cu Amaretto (149 lei) sau cu fistic și ciocolată albă, însiropată cu Limoncello (179 lei).
De asemenea, poți comanda Pasca lui Radu, care conține vanilie și stafide, cu mai puțin aluat și mai multă cremă de brânză – 129 lei. Toate produsele pot fi ridicate între 30 aprilie și 4 mai.
Cei de la Tartelicious (Brezoianu 35) au început să coacă deja babka în diferite variante, inclusiv sărată. Ai la dispoziție cozonac tradițional, cu nucă și stafide, pască fără aluat, cu mascarpone, merișoare și stafide, dar și quiche-uri de primăvară. Grăbește-te cu comenzile pentru ridicare în zilele de 3-4 mai.
„Și, da, începem coacerea mai devreme, nu doar pentru acele zile. Puteți comanda online sau la telefon (0753.486.265) sau direct în locația noastră. Dacă plecați din București mai devreme, recomandarea noastră este să optați pentru babka, care se păstrează foarte bine”, menționează cei de la Tartelicious.
Pentru o masă de Paște completă, poți comanda de la băcănia Real Foods. Aici poți găsi totul, de la pulpă de miel cu cartofi, morcovi caramelizați, la sarmale de vită și porc, fără a uita de drob, ciorbă de miel sau salată a la russe.
Toate preparatele sunt gătite cu multă atenție de 2Chefs (Johnny Susală și Nico Lontras), gata să impresioneze cu preparate delicioase pe mesele voastre! Un pachet complet pentru 3-4 persoane costă 699 lei. Detalii pe site.
Nu uita și de cozonacul și pasca de la producătorul preferat, pentru o masă de Paște perfectă. În ofertă găsești pască tradițională de la Flour & More, pască cu stafide fără aluat de la Pania sau pască cu vanilie de la Pain Plaisir.
Un alt loc potrivit pentru a comanda întregul meniu de Paște, inclusiv ciorba de miel (89 lei), drobul (149 lei) sau ouăle vopsite (37 lei / 10 bucăți) este Oala cu bunătăți. Cozonacul costă 85 lei, iar pasca 89 lei.
La Băcănia Veche, Marius Tudosiei pregătește delicii culinare. El a anunțat că meniul de Paște pentru 2024 este gata și așteaptă comenzile.
„Anul acesta avem șase variante de meniu, suficiente pentru două, patru sau șase persoane. Gătim zilnic înainte de Paște – între 30 aprilie și 4 mai! Am diversificat opțiunile pentru fiecare zi.”
Dacă vrei să adaugi produse la meniul ales (de exemplu, mai mult drob sau miel), există opțiunea „Extra pentru masa de Paște”. Un meniu pentru 4-6 persoane, cu preparate esențiale (drob, salata de boeuf, icre, ouă roșii, sarmale, pulpă de miel, cartofi copți etc.) costă 1095 lei.
Aici găsești și o alternativă delicioasă pentru cei care nu consumă carne de miel: Găina Frumoasă. „Găina dezosată și umplută este o specialitate a noastră. Umplutura conține carne și roșii uscate, iar pielea este crocantă și gustoasă!”, detaliază Marius.
Cozonacii se comanda telefonic (0752.202.103) sau direct de la Băcănia Veche (Barbu Văcărescu nr 49). Ridicarea comenzilor poate avea loc în perioada 29 aprilie – 4 mai. Prețurile pentru cozonacii cu nucă și cacao sau mixt (nucă, rahat, cacao) sunt de 130 lei / kilogram.
Sugestii pentru vegani
Foarte important, și veganii sărbătoresc Paștele. Având în vedere acest lucru, am inclus în listă un loc unde pot comanda o masă complet vegană. Sara Green (Lascăr Catargiu 43A) oferă patru tipuri de meniu – pentru 2-3 persoane (249 lei), pentru o persoană (189 lei) sau meniul Family Joy (4-5 persoane – 399 lei).
De asemenea, există opțiunea de a personaliza meniul. Produsele includ sarmale, salata de boeuf (fără carne), drob, pască vegană și cozonac, precum și torturi sau prăjituri, toate fără ingrediente de origine animală. Livrarea este disponibilă pentru comenzi de minim 200 lei, sau produsele pot fi ridicate din locație în zilele de 3 și 4 mai.