Adrian Cioroianu va fi suspendat din funcția de director al Bibliotecii Naționale după ce a fost trimis în judecată

Adrian Cioroianu va fi suspendat din funcția de director al Bibliotecii Naționale după ce a fost trimis în judecată
Adrian Cioroianu, Foto: Agerpres

Conducătorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, va fi suspendat "din cauza unor fapte incompatibile cu exercitarea funcției", conform unei declarații furnizate marți de Ministerul Culturii. Această decizie a venit ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru divulgarea de informații confidențiale, având ca exemplu cazul jurnalistei Emilia Șercan, care a solicitat teza de doctorat a lui Mircea Geoană.

În comunicatul Ministerului Culturii se precizează că salariul lui Adrian Cioroianu va fi suspendat conform clauzelor din contractul său de muncă, care stipulează că "în cazul în care managerul este trimis în judecată pentru fapte penale ce contravin exercitării funcției, va fi suspendat până la pronunțarea hotărârii definitive a instanței".

Astfel, Cioroianu, care a fost anterior ministru de Externe, va fi temporar suspendat din funcție până la finalizarea procesului în care este implicat alături de jurnalista Emilia Șercan.

A încercat să fie contactat Adrian Cioroianu pentru a oferi o reacție la această decizie a ministerului și pentru a clarifica cine va prelua funcția de director al Bibliotecii Naționale pe perioada procesului, însă nu a răspuns. Răspunsurile sale vor fi publicate imediat ce vor fi primite.

Trimiterea în judecată a lui Cioroianu după divulgarea subiectului anchetei jurnalistei Emilia Șercan

Adrian Cioroianu a fost trimis în judecată în data de 11 martie de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru divulgarea de informații secrete sau nepublice. Acest lucru a fost semnalat de el însuși pe Facebook, unde a menționat că Emilia Șercan a solicitat la Biblioteca Națională teza de doctorat a lui Mircea Geoană. Dosarul a fost înregistrat pe 3 martie la Tribunalul București, conform informațiilor disponibile pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Cioroianu va fi judecat pentru "divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice", iar Biblioteca Națională a României este implicată în proces ca partea responsabilă civilmente, iar Emilia Șercan ca parte civilă.

Conform Legii 286/2009, fostul ministru de Externe se confruntă cu o pedeapsă de închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Emilia Șercan a depus o plângere împotriva lui Cioroianu în februarie anul trecut, acuzându-l de divulgarea unui subiect de investigație la care lucra. El a comentat pe Facebook că aceasta a solicitat teza lui Mircea Geoană, după ce jurnalista a semnalat condițiile neplacute din bibliotecă.

Într-un comentariu publicat pe rețele sociale, jurnalista a menționat că în zona de lectură erau 16,6 grade, având un termometru cu ea pentru a demonstra temperatura scăzută din cea mai importantă bibliotecă din țară.

Cioroianu a făcut publice aceste informații într-o reacție la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu legată de conflictul dintre cei doi.

Recomandari
Show Cookie Preferences