Amazon a dezvăluit un cip cuantic bazat pe qubitul „pisică”, inspirat de experimentul lui Erwin Schrödinger

Amazon a dezvăluit un cip cuantic bazat pe qubitul „pisică”, inspirat de experimentul lui Erwin Schrödinger
Pisica lui Schrodinger, imagine conceptuală, FOTO: Harald Ritsch / Sciencephoto / Profimedia Images

Amazon Web Services (AWS) a anunțat joi lansarea unui nou cip de calcul cuantic, sperând să reducă cu până la cinci ani timpul necesar dezvoltării unui computer cuantic viabil pentru aplicații comerciale, conform Reuters.

Denumit „Ocelot”, cipul este un prototip care dispune de o putere de calcul limitată, insuficientă pentru realizarea unui computer cuantic funcțional. Totuși, AWS susține că a descoperit o tehnologie ce poate fi extinsă pentru a construi un astfel de calculator, dar încă nu are un termen stabilit pentru atingerea acestui obiectiv.

Anunțul AWS se aliniază cu publicarea unui articol revizuit în revista Nature și vine într-un moment în care domeniul calculului cuantic devine tot mai relevant în tehnologie, având în vedere progresele recente anunțate de companii precum Alphabet (Google), Microsoft și startup-ul PsiQuantum.

Computerele cuantice au potențialul de a efectua calcule considerabil mai rapide decât computerele obișnuite, ceea ce le-ar putea permite cercetătorilor să dezvolte noi materiale și medicamente. Cu toate acestea, un aspect crucial al acestor computere, cunoscut sub numele de qubit, este extrem de rapid dar și instabil, fiind predispus la erori.

În anii 1990, cercetătorii au descoperit că unii dintre qubiții utilizați în computerele cuantice ar putea fi dedicați corectării erorilor. De atunci, eforturile s-au concentrat pe construirea de qubiți „fizici” care să asigure existența unui număr adecvat de qubiți „logici” necesari pentru realizarea de calcule utile.

Conform normelor din industrie, se estimase că este nevoie de aproximativ un milion de qubiți fizici pentru a obține un număr util de qubiți logici.

Cipul dezvoltat de Amazon utilizează un qubit „pisică”

AWS a anunțat că a dezvoltat un cip prototip care utilizează doar nouă qubiți fizici pentru a genera un qubit logic funcțional, având la bază conceptul de qubit „pisică”. Acest termen provine din experimentul mental al fizicianului Erwin Schrödinger, care ilustrează conceptele mecanicii cuantice, sugerând că o pisică închisă într-o cutie poate fi simultan moartă și vie, în funcție de un eveniment aleator.

Denumirea „Ocelot” dată de AWS acestui cip este, de asemenea, o referință indirectă la acel experiment. Ocelotul face parte din familia felinelor și este considerat de două ori mai mare decât o pisică domestică, fiind înrudit cu leopardul.

Oskar Painter, directorul AWS pentru hardware cuantic, a afirmat că abordarea echipei sale ar putea eventual duce la computere utile cu un număr de aproximativ 100.000 de qubiți, comparativ cu un milion.

„Aceasta ne-ar permite să reducem de cinci până la zece ori necesarul de qubiți fizici pentru a implementa corectarea erorilor într-un sistem complet scalat. Aceasta reprezintă cu adevărat beneficiul”, a declarat Painter pentru Reuters.

El a explicat că actualul cip a fost dezvoltat folosind tehnici standard din industria semiconductorilor și un material numit tantal, dar că AWS și colaboratorii săi au în vedere personalizarea acestor tehnici. Tantalul este unul dintre puținele metale care nu provoacă respingere în organism, motiv pentru care este utilizat în realizarea de plăcuțe, sârme și alte instrumente chirurgicale.

Painters susține că pe calea personalizării tehnicilor „se va genera o inovație semnificativă și aceasta ar putea fi motorul care va accelera considerabil dezvoltarea”.

„Dacă reușim să facem progrese în privința materialelor și procesării, tehnologia de bază va deveni mult mai accesibilă”, a adăugat directorul AWS.

Recomandari
Show Cookie Preferences