Angajații ASF nu vor primi prime de performanță în 2024 – Anunț oficial al conducerii după întâlnirile cu Sindicatul
Conducerea ASF a comunicat joi, la solicitarea mass-media, detaliile discuțiilor din ședința de conciliere desfășurată joi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, între reprezentanții autorității și cei ai Sindicatului angajaților.
Oficialii ASF au menționat că, în afară de angajamentul de a plăti restul primei anuale pentru anul 2023, nu există niciun alt angajament, inclusiv legat de plata primei de performanță pentru anul trecut, an în care Euroins a intrat în faliment, și nici alte prime nu vor fi acordate. Negocierile pentru soluționarea conflictului colectiv de muncă vor continua.
Declarațiile conducerii ASF au fost făcute ca răspuns la întrebarea privind plata primei de performanță pentru cei peste 500 de angajați, având în vedere falimentul Euroins, fostul lider RCA, solicitare avansată de Sindicat în cadrul unei noi întâlniri de conciliere pe această temă.
Sindicatul a solicitat la ITM nu doar creșteri salariale de peste 13%, dar și plata primei de performanță pentru activitatea desfășurată în anul anterior, conform Contractului Colectiv de Muncă care își va înceta valabilitatea pe 16 februarie 2024.
Conducerea ASF declară că nu va acorda prime în 2024, inclusiv pentru performanța anului trecut
Conducerea ASF a afirmat că nu are obligații de plată și că în bugetul pe anul 2024 nu sunt prevăzute sume destinate acestor prime.
- „Cu excepția angajamentului referitor la prima anuală pentru anul 2023, nu există alte obligații în acest sens, având în vedere că ofertele de beneficii trebuie să țină cont de bugetul disponibil.
- Este important de menționat că prima de vacanță nu a fost niciodată acordată în cadrul ASF, iar neacordarea primelor reprezintă o economie la bugetul autorității.
- În anul 2024 nu sunt alocate resurse pentru „Fond de premii”.
- Pentru anul 2023, sumele efectuate pentru asemenea plăți au fost de 22,1 milioane lei.
- Salariile angajaților nu au fost afectate de aceste beneficii suplimentare”, au subliniat oficialii ASF.
Oficialii ASF au respins și ideea de a acorda prime de performanță pentru anul precedent după expirarea legii 296/2023, așa cum s-a procedat cu prima anuală.
- „În prezent, nu mai există un contract colectiv de muncă valabil la ASF. Întrucât bugetul pentru anul 2024 nu prevede sume alocate pentru premiile respective, acestea nu pot fi plătite în acest an, indiferent de încheierea unui nou contract colectiv de muncă”, au explicat reprezentanții conducerii autorității.
Propunerea conducerii ASF pentru angajați: Eliminarea totală a primelor și menținerea altor beneficii
Conducerea ASF a comunicat și oferta destinate angajaților pentru un nou Contract Colectiv de Muncă la solicitarea mass-media.
- „Propunerea adresată Sindicatului ASF a inclus eliminarea totală a primelor și menținerea celorlalte beneficii, însă aceasta a fost refuzată de reprezentanții Sindicatului, iar negocierile nu s-au finalizat cu încheierea unui contract colectiv de muncă.
- În contextul conflictului de muncă declanșat, au avut loc două sesiuni de conciliere cu prezența reprezentanților ITM.
- Dialogul va continua în perioada următoare pentru a ajunge la un acord. În cazul în care procesul se finalizează, vom anunța rezultatele obținute,” a completat conducerea ASF.
Sindicatul ASF solicită creșterea salariilor și plata primei de performanță pentru anul anterior
Reprezentanții Sindicatului angajaților din ASF și ai noii conduceri s-au întâlnit joi, 23 mai, în cadrul unei noi sesiuni de conciliere la ITM București, după declanșarea conflictului de muncă. Sindicatul solicită o creștere salarială de peste 13% și plata primei de performanță pentru activitatea din anul precedent, conform Contractului Colectiv de Muncă, chiar și în contextul falimentului Euroins.
Negocierile pentru semnarea unui nou CCM au fost finalizate pe 14 februarie 2024, fără a se ajunge la un consens, iar efectele vechiului CCM au încetat, însă Sindicatul ASF consideră că angajații își mențin dreptul de a primi prima de performanță.
Potrivit Sindicatului ASF, evaluarea anuală a performanței angajaților se realizează în perioada 3 ianuarie - 15 februarie pentru anul anterior, lucru care a avut loc și în acest an, astfel încât la finalizarea acestui proces erau valabile prevederile vechiului CCM (în vigoare între 16 februarie 2022 și 16 februarie 2024), care stipula dreptul angajaților la primă de performanță.
- Pentru mai multe informații, urmăriți: Angajații ASF revin la ITM în conflictul cu conducerea pentru a solicita prime de performanță în contextul falimentului Euroins.