Cătălin Cîrstoiu: „Îmi pare rău că nu am fost mai vocal” despre demisia scrisă după incendiul de la Colectiv

Cătălin Cîrstoiu: „Îmi pare rău că nu am fost mai vocal” despre demisia scrisă după incendiul de la Colectiv
Cătălin Cîrstoiu a fost lansat în cursa pentru primărie de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat din partea PSD și PNL pentru funcția de primar al Bucureștiului, respinge acuzațiile din spațiul public potrivit cărora ar fi afirmat că pacienții cu arsuri din incendiul de la Colectiv primeau toate îngrijirile necesare, precum și orice obiecții legate de opunerea sa față de transferul victimelor. În cadrul unei intervenții recente, acesta a subliniat regretul său că nu a fost „puțin mai vocal” în privința deciziilor ce trebuiau adoptate după tragedia din 2015.

Cîrstoiu, care ocupă funcția de manager al Spitalului Universitar din București, și în perioada incendiului din 2015, afirmă că „toți cei care au avut nevoie de un instrument sau de un medicament l-au avut”.

„Colegii mei au dat tot ce aveau mai bun în acele momente dificile. Am fost alături de ei și oricine a avut nevoie de echipamente sau tratamente a beneficiat de acestea. Noi am furnizat tratamentul necesar pacienților aflate în stare critică. Nu vreau să mai discut despre circumstanțele ce au condus la această situație, însă consider că toți colegii mei s-au străduit să ajute”, a declarat Cîrstoiu în cadrul unei emisiuni la Digi24, referitor la evenimentele ulterioare incendiului din Clubul Colectiv.

El a menționat că a purtat „numeroase discuții” cu ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, care asigura după tragedie că pacienții și personalul medical aveau toate resursele necesare.

Cătălin Cîrstoiu a subliniat că nu a avut puterea de decizie în ceea ce privește transferul pacienților. El crede că „orice stat” din regiune ar fi avut dificultăți majore în a gestiona o astfel de tragedie.

Cîrstoiu și demisia sa post-Colectiv

Cîrstoiu a dezvăluit că și-a redactat demisia după incendiul de la Colectiv, deoarece era de acord cu „transferul imediat și echitabil, fără discriminare, al tuturor pacienților”, ceea ce necesita o decizie comună.

„Nu am putut să decide eu personal. Este puțin imoral să fiu acuzat. Decizia de transfer aparținea, în principal, medicilor care, într-un anumit moment, au decis că pacienții trebuie să fie transferați. Eu am acceptat opinia lor. În faza acută, Spitalul Universitar nu putea să activeze un mecanism european de transfer, iar eu nu pot să trimit pacienți. Aceasta a fost o perioadă foarte dificilă, din care am învățat multe lucruri. Regret că poate nu am fost mai vocal în acele momente decisive. Dacă ceilalți colegi considerau că este necesar să fie efectuate transferuri și acest lucru nu s-a realizat, am decis că trebuie să mă retrag”, a declarat Cîrstoiu.

El a adăugat că medicii străini care au intervenit au fost cei care au stabilit care pacienți au fost transferați, după evaluarea riscurilor și beneficiilor.

Incendiul de la Colectiv și impactul său

Tragedia de la Colectiv a dus la pierderea vieții a 65 de tineri, în urma incendiului din 30 octombrie 2015. 27 de victime și-au pierdut viața în noaptea incendiului, iar restul au decedat în luniile următoare, atât în spitalele din România, cât și în unități din străinătate. Aproximativ 150 de supraviețuitori au suferit răni permanente.

Cătălin Cîrstoiu era manager al Spitalului Universitar și în toamna anului 2015, perioada în care a avut loc incendiul de la Colectiv. Guvernul condus de Victor Ponta, împreună cu ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, precum și Raed Arafat, au decis că România dispune de resursele necesare pentru a trata victimele arse, fără a fi necesar transferul în străinătate.

Internat în spitalul sub conducerea lui Cîrstoiu, Alexandru Hogea a decedat la 19 ani, pe 22 noiembrie 2015, devenind astfel a 60-a victimă a incendiului. Tatăl său, Narcis Hogea, a acuzat personalul medical de refuzul de a permite transferul fiului său în străinătate, un aspect ce ar fi contribuit la decesul acestuia. În cele din urmă, Alex a fost transferat la spitalul AKH din Viena, dar a murit din cauza infecțiilor contractate în unitatea din Capitală.

Recomandari
Show Cookie Preferences