Cea mai mare grupare yakuza din Japonia a depus un angajament scris la poliție

Cea mai mare organizație yakuza din Japonia a anunțat oficial autoritățile că va înceta conflictele violente cu grupările disidente, conform unei declarații făcute joi de poliția locală pentru agenția France Presse.
Reprezentanți ai Yamaguchi-gumi, principala organizație de crimă organizată din țară, s-au prezentat luni la secția de poliție din regiunea centrală Hyogo, unde au depus o scrisoare în care se angajează să pună capăt „tuturor disputelor interne” și să se abțină de la „provocarea de probleme”, a declarat un oficial al poliției regionale pentru AFP.
Yamaguchi-gumi a fost implicată în conflicte sângeroase cu alte grupări yakuza formate din foști membri care s-au desprins de organizație începând cu anul 2015.
Din 2020, autoritățile japoneze au plasat mai multe grupări criminale sub supraveghere strictă din cauza escaladării violențelor, impunând restricții asupra activităților lor, inclusiv în ceea ce privește sediile.
Cu toate acestea, șeful poliției din Hyogo a declarat că intențiile grupurilor disidente rămân neclare și că investigațiile continuă, având în vedere că angajamentul Yamaguchi-gumi ar putea fi interpretat ca o declarație unilaterală.
Spre deosebire de mafia italiană sau de triadele chinezești, yakuza a operat adesea într-o zonă gri în cadrul societății japoneze. Prezența lor nu este considerată ilegală, iar birourile lor sunt vizibile pentru poliție.
Yakuza a ajuns sub 20.000 de membri
Aproape toate grupările yakuza au evoluat din haosul Japoniei postbelice, transformându-se de-a lungul timpului în organizații subterane puternice, cu afaceri care generează miliarde de dolari.
Membrii organizației criminale japoneze obțin venituri din activități ilegale precum jocurile de noroc, traficul de droguri și prostituția, dar, de asemenea, s-au extins în numeroase alte domenii (construcții, reciclare, recrutare etc.).
De-a lungul timpului, yakuza a fost percepută ca un rău necesar pentru menținerea ordinii pe străzi, în ciuda metodelor lor controversate.
Numărul membrilor organizației criminale japoneze a scăzut recent la un minim istoric de 18.800 în 2024, această cifră fiind pentru prima dată sub pragul de 20.000, cu un trend de declin cauzat în principal de măsuri represive mai severe, conform datelor oficiale.
Chiar dacă numărul a scăzut, „unele dintre activitățile lor devin tot mai ascunse, iar sursele de finanțare sunt din ce în ce mai diversificate”, a avertizat poliția în săptămâna recentă.
Un exemplu de opacitate în activitatea yakuza este reprezentat de legăturile lor cu alte grupări infracționale, care sunt adesea implicate în escrocherii online sau în fraude financiare.
Cunoscute sub termenul de „tokuryu”, aceste grupuri de delincvenți se remarcă prin recrutarea tinerilor vulnerabili din societate, folosind rețelele de socializare pentru a le promite câștiguri rapide.
Potrivit autorităților, unii membri yakuza au devenit lideri în aceste noi rețele infracționale, care ar putea contribui la finanțarea organizațiilor criminale tradiționale.
Datele colectate de instituții arată că prejudiciul total provocat de activitățile infracționale ale organizațiilor criminale a ajuns la 1,6 miliarde de euro în 2024, comparativ cu 387 de milioane de euro în 2019.