Cel mai costisitor film produs de Netflix a debutat în streaming. Un subiect care stârnește îngrijorări: „E ciudat cum se corelează cu realitatea”

Cel mai costisitor film produs de Netflix a debutat în streaming. Un subiect care stârnește îngrijorări: „E ciudat cum se corelează cu realitatea”
Roboții au declanșat o luptă mondială în noul film „The Electric State” de pe Netflix, FOTO: Netflix / Backgrid UK / Profimedia Images

„The Electric State” este noul film ce beneficiază de un buget imens din partea Netflix, având o distribuție de excepție și o abordare originală asupra dezbaterilor legate de dezvoltarea inteligenței artificiale (A.I.). Producția este realizată de binecunoscuții frați Anthony și Joseph Russo, care au oferit un interviu pentru a discuta despre acest nou proiect.

Deși Netflix nu dezvăluie în mod obișnuit detaliile financiare ale producțiilor sale, anumite informații reies din surse din industria de divertisment. În acest caz, publicații specializate în cinematografie au raportat că filmul The Electric State a avut un buget de producție de 320 de milioane de dolari, excluzând costurile de marketing care pot fi comparabile cu cele de producție.

Cel mai costisitor film Netflix

Acest lucru face ca The Electric State să fie nu doar cel mai scump film realizat vreodată de Netflix, ci și unul dintre cele mai costisitoare din istorie. Spre exemplu, Avatar: The Way of Water, regizat de James Cameron, a avut un buget estimat de 350 de milioane de dolari.

Noul film reprezintă un risc major pentru Netflix, având în vedere că frații Russo sunt celebri pentru regizarea a patru dintre filmele din Universul Cinematografic Marvel: Captain America: The Winter Soldier (2014), Captain America: Civil War (2016), Avengers: Infinity War (2018) și Avengers: Endgame. Ultimul a detronat în 2019 filmul Avatar și a devenit pentru o perioadă filmul cu cele mai mari încasări din istorie.

The Electric State a fost lansat pe 14 martie pe platforma Netflix. Înainte de premiera filmului, frații Russo au discutat despre lungmetrajul lor.

„Este un film captivant pentru întreaga familie, plin de umor, dar și emoționant. Urmărim povestea unei adolescente care și-a pierdut familia în urma unui război cu roboți într-o versiune alternativă a anilor ‘90. Aceasta pornește într-o călătorie pentru a-și găsi fratele dispărut”, a explicat Joseph Russo.

Protagonista este Millie Bobby Brown, o actriță americană recunoscută global pentru rolul său din serialul de succes Stranger Things.

Netflix a început producția filmului „The Electric State” înainte de polemicile legate de A.I.

The Electric State își are originea în romanul grafic semnat de artistul suedez Simon Stålenhag, apărut în 2018. Totuși, filmul a fost anunțat încă din decembrie 2017, înainte ca romanul să fie publicat.

Aceste evenimente s-au desfășurat cu mult înainte ca Mark Zuckerberg să schimbe denumirea Facebook în „Meta” și să lanseze conceptul său de „metavers”. Paralelele între romanul lui Stålenhag și metavers sunt evidente și în film.

Inițial, proiectul trebuia să fie realizat de Universal Pictures, dar Netflix a preluat drepturile de distribuție în iunie 2022, înainte ca OpenAI să dezvăluie chatbot-ul ChatGPT, care a generat o amplă dezbatere despre inteligența artificială.

Astfel, am întrebat frații Russo cum percep lansarea filmului în această eră în care A.I. este un subiect de maxim interes.

„Este ciudat cum filmul se corelează cu realitatea în moduri neobișnuite și poate chiar neliniștitoare. Tehnologia a evoluat în această direcție de mult timp. Simon Stålenhag a ilustrat acest lucru în lucrarea sa. Împreună cu partenerii noștri de scriere, Chris Marcus și Steve McFeely, explorăm relația noastră cu tehnologia digitală”, a afirmat Anthony Russo.

El a adăugat: „A.I. este doar cea mai recentă etapă a acestei relații ce s-a dezvoltat din anii ’90, când viețile noastre au devenit digitale. Este un caz ciudat de viață și artă care se trascend reciproc”.

Un alt exemplu în această direcție este faptul că lideri din domeniul A.I. folosesc termenul „scenariul Terminator” ca avertisment în legătură cu riscul pe care îl prezintă A.I. în cazul în care scapă de sub controlul uman.

Filmul Netflix sugerează că putem evita „scenariul Terminator”

Povestea din The Electric State se desfășoară într-o versiune alternativă a anilor ‘90, ceea ce determină comparații cu filmele din seria Terminator. Totuși, în acest lungmetraj, frații Russo oferă o viziune diferită asupra conflictului dintre oameni și mașini. Am întrebat dacă s-au gândit să creeze un film „anti-Terminator”.

„Am dorit să amplasăm acțiunea în istoria recentă, o perioadă crucială în timpul revoluției digitale, când tehnologia a devenit un element central în viețile noastre. Credem că ar fi interesant să abordăm problemele actuale dintr-o fabelă, oferind distanță față de realitatea contemporană”, a explicat Joseph Russo.

El a subliniat că plasarea filmului în trecut aduce o notă de ironie. „Aceasta ne permite să ridiculizăm anumite aspecte când rescriem istoria. Plasarea poveștii în trecut aduce mai multă profunzime și context”, a adăugat el.

Fratele său, Anthony Russo, a reafirmat această idee spunând: „Atunci când un film distopic se petrece în viitor, induce o senzație de anxietate. Dacă ne imaginăm că plasăm povestea în trecut, ne oferă o senzație de supraviețuire în fața dificultăților.”

„The Electric State” prezintă un nou miliardar CEO, care promite soluții pentru omenire

Trailerul filmului îl prezintă pe Chris Pratt, un actor de top în Hollywood, care joacă alături de Millie Bobby Brown. Nu este nevoie de prea multe prezentări pentru aceștia.

Distribuția include și actori precum Jason Alexander, Giancarlo Esposito și Ke Huy Quan, câștigător al premiului Oscar în 2023 pentru rolul său din Everything Everywhere All at Once.

Un alt nume notabil este Stanley Tucci, care joacă rolul unui miliardar antreprenor ce vrea să salveze omenirea. Aceștia par să aibă asemănări cu personaje din alte filme, precum cel al lui Mark Rylance din Don’t Look Up.

Având în vedere perioada anilor ‘90, personajul său ar putea fi inspirat de Steve Jobs sau chiar Mark Zuckerberg. Am întrebat frații Russo dacă au avut un anumit antreprenor în minte atunci când au creat acest personaj.

„Credem că este mai degrabă o combinație de trăsături, cu interpretarea unică a lui Stanley. Ar putea fi comparable cu un tip de leader tehnologic din lumea reală. Ne-am dorit să explorăm ce îi motivează personal”, a afirmat Joseph Russo.

„Am dorit să conturăm un caracter complex care caută să își redefinească trecutul pentru a fugi de durerea proprie. Aceasta a fost o temă captivantă pentru un miliardar tehnologic”, a continuat el.

Ce personaje nu apar în filmul „The Electric State”

Bugetul substanțial al Netflix pentru acest proiect se reflectă și în vederea actorilor de voce din The Electric State, cum ar fi Woody Harrelson, Anthony Mackie, Brian Cox, Colman Domingo, Jenny Slate și Hank Azaria.

Aceștia sunt respectiv cei care oferă vocile roboților din film.

La final, am întrebat frații Russo dacă regretă că a trebuit să rezume talenta acestor actori exclusiv la interpretarea vocală. Răspunsul a venit prompt, în special referitor la Anthony Mackie.

„Toți sunt actori minunați, dar cred că a fost o oportunitate unică. Anthony Mackie, de exemplu, este unul dintre favoriții noștri și am colaborat de-a lungul timpului. Dar probabil că nimeni nu ar fi anticipat o astfel de performanță din partea lui”, a afirmat Anthony Russo.

„A fost o experiență unică pentru el ca artist. Publicul s-ar putea să nu îl recunoască în această interpretare. A fost una dintre plăcerile noastre să colaborăm pentru a-i aduce o interpretare care nu ar fi fost posibilă în alte contexte”, a concluzionat acesta.

Recomandari
Show Cookie Preferences