China a testat sateliți de spionaj capabili să observe detalii faciale de la 100 km distanță

În ultimul deceniu, China a investit semnificativ în sateliți ultra-performanți, iar rezultatele acestor investiții devin tot mai vizibile, demonstrând capacitatea de a observa detaliile feței unei persoane de la distanțe excepționale.
Tehnologia de imagistică laser utilizată de sateliții de spionaj poate, conform afirmațiilor autorităților chineze, să capteze detalii cu o rezoluție de câțiva milimetri de la mai mult de 100 km, informează LiveScience.
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un satelit echipat cu o tehnologie laser atât de avansată, încât poate distinge caracteristici faciale de la sol, în ciuda faptului că satelitul se află pe orbita terestră.
Conform ziarului South China Morning Post, testele au fost efectuate în apropierea unui lac din nord-vestul Chinei.
În cadrul experimentului, care a implicat prisme reflectorizante plasate la o distanță de 101,8 km, satelitul a reușit să detecteze detalii până la 1,7 mm și a măsurat distanțele cu o precizie de 15,6 mm.
Aceste progrese reprezintă un salt semnificativ față de testele anterioare, de exemplu, un experiment din 2011 desfășurat de Lockheed Martin, care a obținut o rezoluție de 2 cm de la 1,6 km. Într-o încercare realizată în China, rezoluția a fost de 5 cm de la 6,9 km.
Informațiile disponibile sunt publicate de către surse oficiale, însă se știe că armata chineză a investit masiv în tehnologiile spațiale, menținând totuși un grad ridicat de secretizare.
Testele au fost efectuate în condiții meteorologice ideale, cu vânt ușor și cer senin. O vreme nefavorabilă ar putea afecta semnificativ precizia sistemului, rezultând date mai puțin fiabile.
În ultimele decenii, China a investit enorm în dezvoltarea sateliților de înaltă rezoluție destinați atât scopurilor militare, cât și celor civile, inclusiv cartografierea terenurilor agricole, planificarea urbană, proiectarea rețelelor rutiere și estimarea recoltelor, conform SpaceNews.com.
Recent, China a lansat o rețea de sateliți optici de mare rezoluție pentru observația Pământului, utilizând rachetele Long March.
Aceste lansări sunt efectuate de către China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) de la centrul spațial Taiyuan, situat în nordul țării.
Sistemul dezvoltat de China, numit CHEOS (China High-resolution Earth Observation System), cuprinde sateliți optici, multispectrali, hiperspectrali și radar cu apertură sintetică.
Sursa foto: Dreamstime.com