Daniel David: Predarea în educație trebuie să se axeze pe calitate, nu pe cantitate / Structura socială se află într-o schimbare profundă

„Din perspectiva ministrului educației, observ că deseori predarea noastră este excesivă, însă nu ne concentrăm pe calitatea acesteia”, a afirmat vineri ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului educației financiare, desfășurat la Banca Națională.
Ministrul a subliniat că tinerii nu își dezvoltă competențele necesare, în ciuda unui număr mare de discipline predate pe parcursul multor ore, cu conținuturi extrem de complexe.
„Ne dorim să avem indivizi cu competențe bine dezvoltate atât pentru societate, cât și pentru piața muncii, dar rezultatele sunt dezamăgitoare. De exemplu, educația financiară, care este o disciplină obligatorie în învățământul gimnazial, nu produce rezultatele așteptate. La liceu, la matematică elevii studiază concepte precum dobânzile și în clasa a XI-a iau cursuri de științe economice. Cu toate acestea, nu observăm o îmbunătățire a competențelor formate în acest domeniu”, a spus David.
El a continuat explicând că, uneori, educatorii pierd din vedere esența educației. „Esența educației constă în transferul de competențe, iar competențele includ trei elemente: 1. cunoștiințe declarative - ceea ce știi să exprimi, 2. cunoștiințe procedurale - ceea ce știi să aplici, și 3. valori - aspecte importante și motivele pentru care acestea contează. Provocarea noastră în educație este că suprasolicităm adesea componenta de cunoaștere declarativă”, a detaliat ministrul.
El a menționat faptul că este necesară o regândire a întregului curriculum, deși „discuțiile din țară se concentrează constant pe numărul de discipline, numărul de ore, care sunt obligatorii sau opționale... ”
David a menționat că vizita sa recentă în Statele Unite a fost dedicată tocmai reformării curriculumului. „Avem tendința să discutăm despre descentralizare pe baza disciplinelor. În Statele Unite, descentralizarea se aplică și la nivel de conținut.”
În aceeași disciplină există conținuturi diferite, unele obligatorii și altele opționale, în funcție de preferințele elevilor. Astfel, el consideră că soluția în educația financiară ar trebui să fie un curriculum structurat pe trei niveluri, care să definească unitățile de învățare obligatorii, integrându-le în secțiunea de consiliere și orientare, precum și în disciplinele de științe economice, în timp ce alte unități ar putea fi opționale”, a explicat Daniel David.
De asemenea, în calitate de ministru al Cercetării, David intenționează să aloce resurse pentru zonele socio-economice, care să identifice noile paradigme necesare organizării viitoare a lumii, având în vedere că realitatea actuală este într-o continuă schimbare și necesită o adaptare a cercetării la noile condiții.
„Vedem că răscolirea industrială prin care trecem aduce cu sine oportunități și discutăm despre STEM - Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Totuși, observăm că structura socială, așa cum o cunoșteam, începe să se fragmenteze. De aceea, investițiile în științele sociale, noile paradigme economice și financiare, precum și în cercetările din acest domeniu, devin tot mai relevante”, a conchis ministrul.