De ce medicii dintr-un oraș elvețian recomandă vizite la muzee

În Elveția, medicii își extind repertoriul de prescripții pentru pacienții cu probleme de sănătate mintală și afecțiuni cronice, incluzând activități precum plimbările în grădini publice, vizitele la galerii de artă și muzee, conform unui raport de miercuri al Reuters.
Neuchâtel, un oraș renumit din Elveția, a demarat luna trecută un proiect-pilot în colaborare cu medicii, destinat să ajute rezidenții care se confruntă cu dificultăți și să încurajeze exercițiul fizic.
„Pentru persoanele care au uneori dificultăți legate de sănătatea mintală, acest demers le permite să scape temporar de griji, suferințe și boli, oferindu-le o oportunitate de a descoperi lucruri plăcute”, a declarat Patricia Lehmann, un medic din Neuchâtel implicat în program.
„Sunt convinsă că, atunci când ne concentrăm asupra emoțiilor oamenilor, le putem oferi cumva posibilitatea de a găsi un drum spre vindecare”, a completat ea.
În cadrul acestui program, medicii vor distribui 500 de prescripții pentru intrări gratuite în patru locuri din oraș, incluzând trei muzee și grădina botanică din Neuchâtel.
Una dintre aceste prescripții a fost primită de o tânără de 26 de ani care suferă de epuizare profesională, pe care Reuters a întâlnit-o la Muzeul de Artă și Istorie din Neuchâtel, unde sunt expuse lucrări celebre de Claude Monet și Edgar Degas, precum și o colecție de păpuși automatizate.
„Cred că acest lucru aduce o rază de lumină în întuneric”, a spus ea, dorind să rămână anonimă.
Programul va fi testat timp de un an în orașul elvețian
Autoritățile locale indică faptul că inițiativa a fost inspirată de un studiu efectuat în 2019 de Organizația Mondială a Sănătății, care a analizat modul în care arta contribuie la sănătatea umană și la gestionarea bolilor.
Julie Courcier Delafontaine, șefa departamentului de cultură din acest oraș elvețian, afirmă că închiderea muzeelor în timpul restricțiilor din pandemia de COVID-19 a avut un impact nefavorabil asupra bunăstării oamenilor.
„Aceasta a fost o turnură semnificativă, iar noi am realizat cu adevărat că cultura joacă un rol esențial în starea de bine a umanității”, a spus ea.
Inițiativa va fi evaluată timp de un an și are potențialul de a fi extinsă pentru a include și alte activități culturale, cum ar fi teatrul.
„Ne-ar face plăcere ca acest proiect să evolueze și să atragă suficienți pacienți pentru a-i demonstra valoarea, iar într-o zi, de ce nu, asigurările de sănătate să acopere cultura ca formă de terapie”, a adăugat Courcier Delafontaine.